ANP4 mei '11 14:52

Vuur Schoorlse duinen nog niet uit

ANP
ANP

SCHOORL (ANP) - Het vuur in de Schoorlse duinen is nog niet uit. Woensdag waren aan het einde van de ochtend tussen honderd en 140 militairen en acht bluswagens van de brandweer met bemanning actief met nabluswerkzaamheden, liet de gemeente Bergen weten.

De militairen scheppen de grond om en helpen zo de warmte uit de bodem te halen. De brandweerlieden blussen na. Ook is nog een blushelikopter beschikbaar.

De noodverordening in het gebied blijft tot ten minste woensdag 18.00 uur van kracht. Tot die tijd mag niemand de duinen in. In de loop van woensdagmiddag maakt de gemeente bekend of het gebiedsverbod langer blijft gelden.

200 hectare

In de Schoorlse duinen woedt sinds zondagmiddag laat brand. Het vuur heeft circa 200 hectare natuurgebied verwoest. Bij het blussen kreeg de brandweer steun van korpsen uit het hele land en van Defensie.

Volgens de gemeente Bergen vormen de naweeën van de duinbrand geen belemmering voor de plechtigheid rond dodenherdenking, woensdagavond bij het oorlogsmonument aan de Oorsprongweg in Schoorl. De plaats is net buiten het gebied waar de noodverordening in elk geval woensdagmiddag nog geldt. Bij de plechtigheid zijn woensdagavond volgens een woordvoerster van de gemeente ook enkele brandweermensen aanwezig.

De gedenksteen markeert de plaats waar zich in de Tweede Wereldoorlog Kamp Schoorl bevond. Hier interneerden de Duitsers politieke en joodse gevangenen onderweg naar andere kampen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen