ANP30 dec '11 09:41Aangepast op 30 dec '11 11:33

Thaise handel lijdt onder overstromingen

BANGKOK (AFN) - De Thaise export is in november als gevolg van de zware overstromingen scherp gedaald. Thailand voerde ook minder in. Dat maakte de Thaise centrale bank vrijdag bekend.

De export nam ten opzichte van een jaar eerder met 13,1 procent af tot 15,3 miljard dollar (11,8 miljard euro). De import daalde met 1,9 procent naar 15,1 miljard dollar. De overstromingen, die in oktober begonnen, zetten een groot deel van Centraal-Thailand onder water. Met het ingaan van het droge seizoen is het water inmiddels grotendeels weer weggetrokken.

In september, voordat de overstromingen begonnen, groeide de Thaise export nog met 18,4 procent op jaarbasis. De import steeg toen zelfs met 42,6 procent.

De helft lager

Als gevolg van de overstromingen lag de industriële productie in november zelfs bijna de helft lager dan een jaar eerder. De centrale bank verlaagde de rente op 30 november al met een kwart procentpunt naar 3,25 procent, in een poging het economische herstel aan te zwengelen. Economen verwachten dat de handelscijfers van november tot een nieuwe renteverlaging in januari kunnen leiden.

De centrale bank stelde zijn groeiverwachting voor 2011 al eerder bij van 4,5 naar 1,8 procent. Vrijdag waarschuwde de bank dat deze doelstelling mogelijk ook niet wordt gehaald. Een krimp van de economie wordt echter niet verwacht.

In 2012 ziet de centrale bank de Thaise economie weer met 4,8 procent groeien met dank aan een toename van de investeringen door zowel de industrie als de regering. Of de groei inderdaad zo hoog uitvalt, hangt echter af van de ontwikkeling van de wereldeconomie en de vraag of de Europese schuldencrisis wordt opgelost. De EU is samen met China de belangrijkste exportmarkt voor Thailand.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen