ANP2 dec '11 19:22Aangepast op 2 dec '11 19:49

ING: geen paniek bij hoger tekort overheid

AMSTERDAM (AFN) - Het Economisch Bureau van ING denkt dat het tekort van de overheid volgend jaar flink zal oplopen, maar pleit niet voor forse bezuinigingen om dat dan te beperken. Daardoor krijgt de toch al zwakke economie het nog moeilijker, aldus de denktank. Het is beter, om net als tijdens de vorige recessie in 2008-2009, maatregelen te treffen om de financiën van de overheid op langere termijn weer in het juiste spoor te brengen.

De denktank reageerde vrijdag op de bekendmaking dat het begrotingstekort over dit jaar zal uitkomen op 4,2 procent, terwijl op Prinsjesdag nog werd uitgegaan van 4,5 procent.

Het kabinet ging toen ook nog uit van een economische groei van 1 procent in het komende jaar. Volgens de ING lijkt dat nu echter uit te komen op 0 procent. Dat betekent dat de belastingen volgend jaar nog meer zullen tegenvallen dan dit jaar en dat het tekort daardoor verder zal oplopen. Het kabinet heeft afgesproken dat er dan maatregelen moeten komen.

De ING kwam vrijdag ook met een rapport, waarin staat dat het opheffen van de euro rampzalig zou zijn. Dat berokkent de economie veel meer schade dan de maatregelen om de muntunie bijeen te houden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen