ANP8 dec '11 00:40Aangepast op 8 dec '11 06:36

Spies in beeld voor opvolging Donner

Liesbeth Spies (L) en Maxime Verhagen, maart 2011. ANP
Liesbeth Spies (L) en Maxime Verhagen, maart 2011. ANP

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil volgende week vrijdag de benoeming van minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) tot vicepresident van de Raad van State afronden. De CDA-top werkt in kleine kring aan de opvolging en heeft volgens ingewijden oud-Kamerlid en huidig Zuid-Hollands gedeputeerde Liesbeth Spies voor de post gevraagd.

Woensdagavond was nog niet duidelijk of Spies bereid is in te gaan op het verzoek van vicepremier Maxime Verhagen. Ze was onbereikbaar voor commentaar.

Premier Mark Rutte heeft steeds gezegd dat de opvolger van Herman Tjeenk Willink bij de Raad van State voor Kerstmis bekend zou zijn. Naar verwachting treedt Donner na zijn benoeming meteen terug als minister om vervolgens op 1 februari officieel aan de slag te gaan bij de Raad van State.

Spies was Tweede Kamerlid voor het CDA van 2002 tot 2011. Ze was ruim drie jaar vice-fractievoorzitter. Na het toetreden van het CDA tot het minderheidskabinet met de VVD in oktober vorig jaar was Spies korte tijd waarnemend partijvoorzitter. Ze werd opgevolgd door Ruth Peetoom. Sinds april is Spies gedeputeerde in Zuid-Holland.

Gerelateerde artikelen