ANP19 sep '11 19:43

Europese zorgen zetten Wall Street onder druk

NEW YORK (ANP) - De beurzen op Wall Street boekten maandag flinke verliezen. Amerikaanse beleggers volgden de negatieve stemming in Europa en toonden zich bezorgd over een mogelijke wanbetaling van Griekenland. Daarmee kwam een einde aan de rally die de handel afgelopen week kenmerkte.

De Dow-Jonesindex stond met nog ruim twee uur handel te gaan op een verlies van 2 procent en noteerde op 11277 punten. De breed samengestelde S&P 500 daalde eveneens 2 procent en stond op 1191 punten. Technologiebeurs Nasdaq verloor 1,4 procent en noteerde op 2586 punten.

,,De datum nadert waarop Griekenland geen geld meer heeft, en nog steeds lijkt er geen overeenstemming te zijn om de financiën van het land te stutten'', aldus een Amerikaanse econoom.

Overleg

De Europese ministers van Financiën besloten afgelopen weekend de uitbetaling van de volgende tranche van hulp aan Griekenland uit te stellen tot oktober. Maandag voeren de Grieken verder overleg met vertegenwoordigers van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het IMF.

De aankondiging van de Amerikaanse president Barack Obama dat hij de komende jaren het begrotingstekort met 3 biljoen dollar wil verkleinen, liet volgens analisten geen diepe sporen op de beurzen na. Beleggers zouden niet geloven dat de plannen van Obama door het Congres komen, omdat de Republikeinen fel tegen de belastingverhogingen zijn die de president wil doorvoeren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen