ANP2 dec '11 13:46

'Lagere opening Europese beurzen'

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen zullen woensdag naar verwachting licht lager openen, na 3 dagen van winsten. Een verlaging van de kredietwaardering van enkele grote Amerikaanse en Europese banken door kredietbeoordelaar Standard & Poor's zet de stemming onder druk.

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's heeft dinsdag na het slot van Wall Street de kredietwaardering van enkele grote Amerikaanse en Europese banken verlaagd. Het gaat onder meer om Citigroup, GoldmanSachs, JPMorgan Chase, Morgan Stanley, Bank of America, UBS en Barclays.

In Brussel zijn de ministers van financiën van de eurozone het dinsdagavond eens geworden over maatregelen om de slagkracht van het Europese noodfonds EFSF te vergroten. Maar omdat die maatregelen door de terughoudende financiële markten naar verwachting niet genoeg zullen opleveren, roepen zij de hulp in van het Internationaal Monetair Fonds.

Griekenland

De ministers van financiën van de eurolanden hebben ook het licht op groen gezet voor het vrijgeven van 8 miljard euro aan noodhulp voor Griekenland.

In het Verre Oosten lieten de belangrijkste beurzen woensdag een gemengd beeld zien. In Tokio eindigde de Nikkei 0,5 procent lager. De daling werd aangevoerd door de Japanse bankaandelen.

New York

In New York sloot de toonaangevende Dow-Jonesindex dinsdag voor de tweede dag op rij in de plus. De handel kreeg steun van een sterk meevallend cijfer over het Amerikaanse consumentenvertrouwen. De Dow-Jonesindex eindigde 0,3 procent hoger op 11555,63 punten.

De S&P 500-index kreeg er 0,2 procent bij en sloot op 1195 punten. Technologiebeurs Nasdaq was het zorgenkindje met een verlies van 0,5 procent. Enkele grotere internetfondsen, zoals Amazon en eBayboekten tot circa 3 procent verlies na forse winsten op maandag.

Europa

De Europese beurzen wisten eerder op de dag het herstel voort te zetten. De Amsterdamse AEX-indexsloot 0,9 procent hoger op 287,55 punten. De MidKap-index kreeg er 1,3 procent bij en sloot op 441,77 punten. De beurzen in Parijs en Londen sloten 0,5 procent hoger. Frankfurt boekte een winst van 1 procent.

De euro was woensdag voorbeurs 1,3314 dollar waard, tegen 1,3345 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 99,43 dollar per vat enBrentolie zakte 0,2 procent tot 110,64 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen