ANP17 nov '11 16:01Aangepast op 17 nov '11 16:42

Rentevrees duwt beurzen omlaag

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen bleven donderdagmiddag roodgekleurd ondanks gunstige Amerikaanse macrocijfers. De stemming werd wederom bepaald door de obligatiemarkten, waar Spanjeeenrecordrente moest betalen bij een obligatieveiling en ook de rentekosten voor Frankrijk opliepen.

De AEX-index in Amsterdam zakte in de middaghandel 1,1 procent tot 291,15 punten. De MidKap-indexdaalde 1,8 procent tot 442,49 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen verloren tussen 0,5 en 1,4 procent. De euro was 1,3520 dollar waard, tegen 1,3500 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag.

In New York stonden de beurzen tussentijds verdeeld, waarbij de Dow-Jonesindex 0,2 procent won endeNasdaq 0,3 procent verloor. De stemming werd daarbij enigszins gesteund door een onverwachte afname van het aantal uitkeringsaanvragen en sterker dan verwachte huizencijfers.

Renteontwikkelingen

Beleggers bleven de renteontwikkelingen op de obligatiemarkten scherp in de gaten houden. Er werd vooral gelet op de Spaanse en Franse rentes aangezien deze twee landen donderdag naar de markt gingen om geld op te halen via staatsobligaties.

De Spaanse overheid haalde met een veiling van 10-jarige staatsleningen 3,6 miljard euro op, maar moest daarvoor wel een recordrente betalen van net iets onder de 7 procent. Dat is het hoogste niveau sinds 1997. Frankrijk moest voor zijn leningen van in totaal 7 miljard euro ook een hogere rente betalen dan voorheen.

Italië

De rente op Italiaanse obligaties liet eerder op de dag ook een opmars zien maar dook in de middaghandelweer even onder het kritieke niveau van 7 procent. De Europese Centrale Bank was volgens handelaren opnieuw actief in de markt met steunaankopen om de rente te drukken.

In Amsterdam, waar het cijferseizoen zijn einde nadert, kregen beleggers donderdag nog een laatste grote stroom aan bedrijfsresultaten te verwerken. Door de voortslepende schuldencrisis werden deze echter na de achtergrond verdreven.

AEX-fondsen

In de AEX gingen bijna alle 25 fondsen omlaag. Ahold won 0,1 procent. Het supermarktconcern wist ondanks de moeilijke marktomstandigheden in het afgelopen kwartaal meer winst en omzet te boeken dan verwacht.

SBM Offshore bracht ook de resultaten naar buiten. De dienstverlener aan de olie-industrie boekte in de eerste 9 maanden van het jaar een lichte omzetstijging en zag de orderportefeuille naar een nieuw recordniveau stijgen. Het aandeel zakte desondanks 2,7 procent.

In de MidKap was bank en verzekeraar SNS Reaal een van de grootste verliezer met een min van 3,5 procent, na het loslaten van de winstdoelstelling voor de komende jaren. BAM zakte 0,85 procent en leverde daarmee een eerdere koerswinst weer in. Het bouwbedrijf wist in de eerste 9 maanden van dit jaar een verlies om te buigen in winst.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen