ANP13 mei '11 08:39Aangepast op 13 mei '11 09:11

Groei grootste eurolanden boven verwachting

ANP
ANP

BERLIJN/PARIJS (AFN) - Zowel de Duitse als de Franse economie zijn in het eerste kwartaal van dit jaar boven verwachting gegroeid ten opzichte van het laatste kwartaal van vorig jaar. Het Duitse bruto binnenlands product (bbp) groeide op basis van voorlopige cijfers met 1,5 procent, dat van Frankrijk met 1 procent. Dat werd vrijdag bekendgemaakt.

Op jaarbasis groeide de Duitse economie met 5,2 procent, meldde het statistisch bureau. Ook de Fransen verrasten met een hoger groeicijfer dan verwacht, dankzij meer investeringen van bedrijven.

De Duitse economie zit nu weer op het niveau van voor de economische crisis. De groei over de eerste drie maanden van het jaar was voor een groot deel te danken aan binnenlandse consumptie en dat is helemaal goed nieuws voor de normaliter op de export draaiende oosterburen.

Een inhaalslag

Ook zit er een zekere mate van een inhaalslag in de cijfers; in het laatste kwartaal van vorig jaar viel de Duitse groei juist wat terug. De groei van kwartaal op kwartaal bedroeg toen 0,4 procent. De groei van jaar op jaar met 5,2 procent is een nog grotere toename van de economie dan na de Duitse eenwording het geval was.

Voor de Fransen is de toename over het eerste kwartaal de grootste groei op kwartaalbasis sinds het tweede kwartaal van 2006. De groei op jaarbasis over het afgelopen jaar werd vrijdag wel een beetje neerwaarts bijgesteld, van 1,5 procent naar 1,4 procent omdat het vierde kwartaal bij nader inzien uitkwam op 0,3 procent in plaats van de eerder gerapporteerde 0,4 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen