ANP14 nov '11 08:33

'AEX begint met kleine winst'

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse beurs zal maandag licht hoger beginnen. Ook de andere Europese beurzen zullen met kleine winsten openen. Beleggers hopen dat een nieuwe interim-regering in Italië orde op zaken stelt in het door schulden geplaagde land.

,,De AEX zal zo'n 1 punt hoger openen. We hebben nieuwe regeringen in Griekenland en Italië die hopelijk orde op zaken zullen stellen. Ook liet Duitsland weten stappen te willen nemen richting een meer politieke en fiscale unie in Europa. We zijn er nog niet, maar dit zijn ieder geval duidelijke stappen in de goede richting'', aldus vermogensbeheerder Danny Geerken van Haags Effektenkantoor.

De Italiaanse president Giorgio Napolitano heeft senator Mario Monti zondagavond benoemd tot informateur. Monti, voormalig eurocommissaris, zal een noodregering gaan leiden die het beleid moet gaan uitstippelen om de Italiaanse economie weer op de rails te krijgen en de schuldenlast te verminderen.

Hervorming

Persbureau Reuters meldde zondag dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel de hervorming van het Europese verdrag van Lissabon wil versnellen. Het aangepaste verdrag moet de EU meer invloed geven in landen die de begrotingsregels overtreden en Brussel de mogelijkheid geven scherpere sancties op te leggen. Ook moet het toezicht op de begrotingen van de lidstaten worden verscherpt.

Aan het bedrijvenfront kondigde maker van bakkerijproducten CSM maandag de start van het kostenbesparingsprogramma in de Verenigde Staten aan. Het programma moet een besparing opleveren van 50 miljoen euro in 2013.

Nikkei

In het Verre Oosten gingen de belangrijkste beurzen maandag omhoog. Beleggers hopen dat een nieuwe interim-regering in Italië orde op zaken zal stellen. Ook liet de Japanse economie voor het eerst in vier kwartalen weer een groei zien. De Nikkei in Tokio sloot 1,1 procent hoger.

De beurzen op Wall Street sloten vrijdag met flinke winsten. Net als in Europa putten beleggers moed uit de goedkeuring door de Italiaanse Senaat van de bezuinigingsmaatregelen die de escalatie van de schuldencrisis moeten voorkomen. Daarnaast was er positief nieuws over de Amerikaanse economie.

Dow Jones

De Dow-Jonesindex van 30 hoofdfondsen eindigde 2,2 procent hoger op 12.153,68 punten. De brede S&P 500 steeg 2 procent tot 1263,85 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq kreeg er ook 2 procent bij, tot 2678,75 punten.

De Europese beurzen eindigden eerder op de dag al met stevige winsten. In Amsterdam sloot de AEX-index 2,3 procent hoger op 300,98 punten. De MidKap-index won 2,8 procent tot 464,20 punten. In Londen, Parijs en Frankfurt wonnen de belangrijkste beurzen 1,9 tot 3,2 procent. In Milaan werd een winst van 3,7 procent geboekt.

De euro was maandag voorbeurs 1,3754 dollar waard, tegen 1,3785 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen