ANP2 mei '11 05:41Aangepast op 2 mei '11 06:05

Osama bin Laden is dood

ANP
ANP

WASHINGTON (ANP) - Terroristenleider Osama bin Laden is dood. Zijn lichaam is in handen van de Verenigde Staten. Dat meldden Amerikaanse media in de nacht van zondag op maandag.

President Barack Obama zal spoedig een persconferentie houden om de berichten toe te lichten. Volgens nieuwszender CNN is Bin Laden gedood in zijn woning net buiten Islamabad in Pakistan.

Bin Laden is de leider van terreurnetwerk al-Qaeda en wordt door de Verenigde Staten verantwoordelijk gehouden voor de aanslagen op 11 september 2001, onder meer op de Twin Towers in New York. Daardoor kwamen bijna drieduizend mensen om het leven. De VS zochten al jaren naar Bin Laden, maar konden hem tot nog toe niet vinden.

Aanslagen

De in Saudi-Arabië geboren Bin Laden is voor het laatst gezien in 2001 in Afghanistan. Vermoedelijk heeft hij zich tijdelijk schuilgehouden in het berggebied tussen Afghanistan en Pakistan, maar dat is altijd onzeker geweest. De terroristenleider stuurde af en toe video- of geluidsboodschappen waaruit bleek dat hij nog leefde.

Naast de aanslagen van 11 september wordt Bin Laden ook verdacht van betrokkenheid bij aanslagen op Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania in 1998 en de aanslag op het Amerikaanse marineschip USS Cole in Jemen in 2000.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen