ANP29 nov '11 03:50Aangepast op 2 dec '11 13:48

Noodtoestand moet zorg Slowakije redden

ANP
ANP

BRATISLAVA (ANP) - De Slowaakse regering heeft maandagavond de noodtoestand uitgeroepen in 15 van de 96 ziekenhuizen om te voorkomen dat de gezondheidszorg in het land instort.

Ongeveer 2000 van de 7000 artsen dreigen per 1 december hun baan op te zeggen bij staatsziekenhuizen uit protest tegen de lage salarissen en slechte werkomstandigheden. De noodtoestand verplicht ze echter aan het werk te blijven op straffe van boetes of celstraf.

De regering had een salarisverhoging van 300 euro per maand geboden, maar de vakbonden eisen 700 euro. Premier Iveta Radicova heeft erkend dat artsen te weinig verdienen, maar stelt niet meer te kunnen betalen door de schuldencrisis in Europa. Slowakije heeft buurlanden gevraagd artsen te sturen en wil in het uiterste geval militaire- en privéartsen inschakelen om de staatsziekenhuizen vanaf donderdag draaiende te houden.

Salaris

,,Ook zonder het massale vertrek van doktoren staat de Slowaakse gezondheidszorg al op instorten’’, zei Peter Visolajsky, vicevoorzitter van een medische vakbond. De ziekenhuizen zijn onderbemand en een derde van de geneeskundestudenten wil na de studie naar het buitenland. Een jonge dokter verdient volgens Visolajsky tussen de 550 en 600 euro per maand. Het maandsalaris van een ervaren specialist is zo'n 1000 tot 1200 euro. Het gemiddelde maandsalaris in Slowakije ligt rond de 760 euro.

Voor dinsdag staat een artsenbetoging in de centrale stad Banská Bystrica gepland.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen