ANP10 mei '11 18:08

Hoofdverdachte vastgoedfraude gaat verklaren

HAARLEM (AFN) - Eindelijk is het zover: na een lang voortraject in het grote vastgoedfraudeproces Klimop is het donderdag in de rechtbank de beurt aan hoofdverdachte Jan van V. Hij zal antwoord geven op alle vragen van de rechters. Die zullen hem stevig aan de tand voelen over gesjoemel met prestigieuze vastgoedprojecten, die Philips Pensioenfonds en Rabo Vastgoedgroep (het voormalige Bouwfonds) tientallen miljoenen euro’s kostten.

Justitie ziet Jan van V., voormalig directeur van Bouwfonds Vastgoedontwikkeling, als initiator van en spil in de vastgoedfraude, waarvoor in deze maanden in totaal veertien verdachten terechtstaan. Hij wordt verdacht van de verduistering en het witwassen van vele miljoenen euro’s, de omkoping van Philips-directeuren Rob L. en Will F., valsheid in geschrifte en deelname aan een criminele organisatie.

Op de tenlastelegging is ook nog toegevoegd het voorhanden hebben van een hagelgeweer, munitie en een elektrisch stroomstootwapen.

Opgepakt

Jan van V. werd op 13 november 2007 samen met veertien andere verdachten opgepakt bij een van de grootste acties van de FIOD-ECD ooit. De opsporingsdienst zette meer dan zeshonderd mensen in voor gelijktijdige invallen in Nederland, België en Zwitserland.

Samen met zijn aangetrouwde oom Nico V., die zich al eerder bij de rechtbank moest verantwoorden, was Van V. volgens het Openbaar Ministerie (OM) verantwoordelijk voor een frauduleuze constructie waarbij de verdachten samen meer dan 200 miljoen euro opstreken met het gunnen en de afwikkeling van grote bouwprojecten en onroerendgoedtransacties. Projecten als het Eurocenter en de Symhonytoren aan de Amsterdamse Zuidas waren daarbij betrokken.

Ingenieus

De verdachten gingen daarbij ingenieus te werk. De eerder veroordeelde projectontwikkelaars Maarten M. en Rob W. verklaarden onder druk van de hoofdverdachten diverse projectovereenkomsten te hebben ondertekend, met te hoge bedragen voor de verrichte werkzaamheden. In het project Solaris kregen ze maar liefst 20 miljoen gulden meer betaald dan begroot was. Uit het extra geld claimden derden betalingen voor niet verrichte werkzaamheden.

De charismatische Nico V., die optrad als adviseur van Bouwfonds, zei tijdens zijn proces dat hij als 'Alice in Wonderland’ weliswaar veel geld heeft verdiend, maar niets fout heeft gedaan.

Van V. en zijn vennootschappen schikten vorig jaar voor in totaal meer dan 70 miljoen euro met Philips Pensioenfonds en Rabo Vastgoedgroep. Daarmee ontkwam hij echter niet aan strafvervolging. De vraag is waarmee Van V. voor de rechtbank op de proppen komt


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen