ANP7 mrt '11 21:25Aangepast op 7 mrt '11 22:22

Wall Street sluit lager

NEW YORK (AFN) - De effectenbeurzen in New York zijn maandag lager gesloten. Beleggers waren bezorgd over de stijgende olieprijs als gevolg van de gevechten in Libië en de onrust in andere Arabische landen.

De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot 0,7 procent lager op 12.090,03 punten. De breder samengestelde S&P 500 ging 0,8 procent omlaag tot 1310,13 punten. De technologiebeurs Nasdaq noteerde 1,4 procent in de min op 2745,63 punten.

Beleggers waren aanvankelijk enthousiast, nadat de fabrikant van harddrives voor computers Western Digital voorbeurs een overeenkomst had bekendgemaakt om de harddrive-activiteiten van het Japanse Hitachi te kopen. Het aandeel Western Digital boekte een winst van 15,6 procent.

Stijgende olieprijs

De stijgende olieprijs gooide roet in het eten. De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie steeg maandag 0,5 procent tot 104,97 dollar als gevolg van de gevechten in Libië. Aanhangers van Muammar Kaddafi en opstandelingen zijn maandag in een groot deel van Noord-Libië met elkaar in gevecht geraakt.

De Britse omroep BBC meldde dat troepen van Kaddafi op weg waren naar het oliestadje Ras Lanuf. Daar trokken de rebellen zich zondag terug nadat ze verdreven waren uit het westelijker gelegen Bin Jawad. Een vliegtuig zou bij Ras Lanuf rebellen hebben beschoten.

Al-Jazeera

De Arabische nieuwszender al-Jazeera citeerde getuigen die meldden de stad Zawiya, 50 kilometer ten westen van de hoofdstad Tripoli, onder vuur lag van regeringstroepen. Ook in het westelijk gelegen Misurata zouden rebellen en Kaddafi-aanhangers weer slaags zijn geraakt. Daar vielen zondag meer dan twintig doden door gevechten en beschietingen.

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,3973 dollar, tegen 1,3980 dollar bij het slot van de Europese beurzen maandag.

Gerelateerde artikelen