ANP28 nov '11 17:24

James Bondverhalen in zaak ex-F16-piloot

DEN HAAG (ANP) - Cd's met filmpjes, geheime documenten, afspraken met een Russische diplomaat, bedreigingen en een al dan niet verzonnen haastige emigratie naar Dubai en een deskundige van de verdediging die zich 007 noemt. De zaak van Chris V., ex-F16-piloot, staat bol van de elementen die zo uit een spionagefilm hadden kunnen komen.

Maar wat nu eigenlijk de waarheid is, werd maandag bij de rechtbank in Den Haag niet duidelijk. V. staat terecht voor onder meer het lekken van staatsgeheimen aan een buitenlandse mogendheid.

Het Openbaar Ministerie (OM) meent dat Chris V. staatsgeheimen voor 500.000 euro wilde verkopen aan Rusland. In maart werd hij opgepakt toen hij met de militaire attaché van de Russische ambassade uit een restaurant in Scheveningen kwam.

V. ontkent stellig dat hij tegen betaling gevoelige informatie aan de Russen kwijt wilde. Hij zegt dat de Russen van hem iets wilden weten over een dodelijk ongeluk met een Wit-Russisch gevechtsvliegtuig tijdens een luchtshow in Polen in 2009. ,,Daar heb ik ze naar eer en geweten over verteld wat ik wist'', aldus V. De verdachte was bij die show, als coach van het Nederlandse F16-demonstratieteam.

Gerelateerde artikelen