Kamer steunt miljarden voor EU-noodfondsen
DEN HAAG (ANP) - Een grote meerderheid in de Tweede Kamer steunt de plannen van het kabinet om vrijdag op een EU-top in Brussel miljarden euro's bij te dragen aan een permanent Europees noodfonds en nog eens voor vele miljarden garant te staan. Alleen de PVV en de SP zijn tegen.
Het permanente noodfonds, voor eurolanden in nood, zal vanaf 2013 bestaan en in totaal 750 miljard euro bevatten, waarvan 500 van de eurolanden. Nederland stort 4,5 miljard euro, nadat dat eerst is geleend op de kapitaalmarkt. Daarnaast wordt een garantie verleend voor 35 miljard euro.
Tot 2013 is het tijdelijke fonds nog actief, waaruit eerder Ierland al werd gered. Hiervoor staat Nederland nu voor 26 miljard euro garant, maar daar komt nog eens zo’n 26 miljard euro aan extra, maar wel minder risicovolle, garanties bij.
Noodbuffer
Premier Mark Rutte noemde het permanente fonds een ,,noodbuffer als teken naar de financiële markten’’. De zeventien eurolanden geven daarmee het signaal dat ze elkaar bij problemen niet laten vallen.
De Kamer stemde ook in met plannen voor aanscherping van het stabiliteits- en groeipact (SGP), waarin is opgenomen dat de eurolanden in principe hun staatsschuld onder de 60 procent en het begrotingstekort onder de 3 procent moeten houden. Gebeurt dat niet, dan volgen bijna automatisch forse boetes. Verder zijn er in het 'pact voor de euro’ afspraken gemaakt om Europa economisch gezien meer concurrerend te maken.
Dwang
Rutte overtuigde woensdag de weifelaars in de Kamer door te stellen dat Europa landen wel kan dwingen hun begroting weer op orde te brengen, maar de aard van concrete maatregelen nooit kan voorschrijven. Hij is blij met forse boetes die nu in het stabiliteits- en groeipact worden opgenomen. ,,Dat zijn aanscherpingen waarvoor ik van harte met wagonladingen tegelijk soevereiniteit overdraag'', zei Rutte.
De PVV pleitte voor een referendum over de wijziging van het EU-verdrag die nodig is om het permanente noodfonds mogelijk te maken. Rutte wees het referendum af, om principiële redenen maar ook om pragmatische. Bij het referendum over de Europese grondwet in 2005 lag er een tekst van honderden pagina’s, nu gaat het volgens de premier om een technische wijziging die niet meer dan één zin in het huidige verdrag van Lissabon beslaat.