ANP10 jun '11 17:47

Flinke verliezen op Europese beurzen

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen hebben de week vrijdag met flinke verliezen gesloten. Door een terugval van de groei van de Chinese export laaiden de zorgen over de internationale economie weer op.

In Amsterdam sloot de AEX-index 1,3 procent (4,21 punten) lager op 333,83 punten. De MidKap daalde 0,9 procent tot 606,51 punten. De belangrijke graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs verloren 1,3 tot 1,9 procent. De export van China is in mei minder sterk gegroeid dan in april, vanwege een minder sterke uitvoer naar de Verenigde Staten en Europa. Beleggers vrezen dat dit kan duiden op een afzwakkend herstel van de wereldeconomie.

Het nieuws zette druk op de prijzen van grondstoffen en aandelen van aan grondstoffen gerelateerde bedrijven. Zo daalde de prijs van Amerikaanse olie met 2,5 procent tot 99,40 dollar en werd Brentolie met 118,20 dollar per vat ruim 1 procent goedkoper. Shell leverde in Amsterdam bijna 1 procent in. Concurrenten BP en Total verloren het dubbele.

Mijnbouwers

In Londen hoorden mijnbouwers Anglo American, Xstrata en Rio Tinto tot de grotere verliezers met minnen van 2 tot 3 procent. Platinaproducent Lonmin verloor ruim 5 procent. Staalconcern ArcelorMittal hield het verlies beperkt tot 0,1 procent. Het bedrijf kreeg gunstige kritieken van de analisten van Credit Suisse.

Ook de Griekse schuldencrisis hield de gemoederen vrijdag weer bezig. De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble herhaalde dat ook private investeerders moeten bijdragen aan extra steun voor Griekenland. De Europese Centrale Bank (ECB) ziet gedwongen oplossingen in deze kwestie echter niet zitten.

Daling euro

Het gesteggel over de aanpak van de Griekse schuldenlast zorgde, in combinatie met de lagere olieprijs, voor een daling van de euro tot 1,4360 dollar. Aan het einde van de beurshandel op donderdag werd de munt nog voor 1,4520 dollar verhandeld.

In de AEX was TNT Express (min 4 procent) opnieuw de grootste verliezer. Het aandeel ging deze week bijna elke dag onderuit doordat marktvorsers twijfel zaaiden over het bedrijf. Vrijdag gaf Deutsche Bank een verkoopadvies voor de aandelen van het expressbedrijf.

Aegon was een van de spaarzame stijgers in de AEX. De verzekeraar boekte een minieme winst na een opwaardering door de Franse bank Société Générale.

Gerelateerde artikelen