ANP22 sep '11 21:15Aangepast op 22 sep '11 21:52

'Acute herkapitalisatie 16 Europese banken'

LONDEN (AFN) - De Europese Unie lijkt vaart te zetten achter plannen om de 16 banken die deze zomer bijna faalden voor de stresstest te herkapitaliseren. Volgens een Franse topambtenaar moeten ze acuut op zoek naar kapitaal. Dat schreef de Britse zakenkrant Financial Times donderdag.

De afgelopen weken is er op de aandelenbeurzen gespeculeerd over nieuwe financieringsrondes voor Franse banken, die het meest zijn blootgesteld aan Griekenland. Onder de 16 banken bevindt zich echter geen Franse instelling.

De lijst bestaat uit Espirito Santo en Banco Portugues (Portugal), Piraeus Bank en Hellenic Postbank (Griekenland), Banco Popular Espanol, Bankinter, CaixaGalicia, BFA-Bankia, Banco Civica, Caixa Ontinyent, Banco De Sabadell (Spanje), Banco Popolare (Italië), Nova Ljubljanska (Slovenië), Marfin Popular Bank (Cyprus), Norddeutsche Landesbank en HSH Nordbank (Duitsland).

Gevarenzone

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) waarschuwde deze week dat Europese banken door de schuldencrisis opnieuw in de gevarenzone zijn gekomen. Volgens het fonds moet het kapitaal van een groot aantal banken worden verhoogd om ervoor te zorgen dat ze de crisis kunnen doorstaan. Als de buffers van de banken te klein zijn om verliezen op staatsobligaties te kunnen dragen, dan valt de kredietverlening stil en wordt een zware rem gezet op de groei van de economie, vreest het IMF.

Het fonds gaf niet aan welke banken extra kapitaal nodig hebben, of hoeveel geld er nodig is om de buffers op peil te krijgen. IMF-directeur José Viñals wees er wel op dat de omstandigheden sinds de uitvoering van de stresstest alweer aanzienlijk zijn veranderd, waardoor de uitslagen waarschijnlijk grotendeels zijn achterhaald.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen