ANP7 dec '11 16:25Aangepast op 7 dec '11 16:46

Bos: banken vallen terug in oude fouten

Wouter Bos verschijnt voor de parlementaire enquêtecommissie. ANP
Wouter Bos verschijnt voor de parlementaire enquêtecommissie. ANP

DEN HAAG (AFN) - Banken dreigen weer terug te vallen in oude fouten, waarschuwde Wouter Bos woensdag bij de parlementaire enquêtecommissie. Volgens hem is er bij banken een grote neiging om weer te streven naar ,,ongebreidelde wereldwijde groei’’. Banken rekenen erop dat ze in nood toch gered worden door de belastingbetaler, zei Bos.

De kern van de kredietcrisis in 2008-2009 bestond uit de complexiteit van het systeem die door toezichthouders niet meer te overzien was, betoogde Bos. ,,De complexiteit van het systeem is vele malen sneller gegroeid dan ons vermogen om die complexiteit te beheersen.''

Dat los je volgens Bos niet op door meer toezicht, maar door de complexiteit te verminderen. ,,We moeten definitief weg en nooit meer terug naar businessmodellen die uitgaan van ongebreidelde wereldwijde groei.'' Hij stelde beperkingen op het handelen van banken in Groot-Brittannië en Canada ten voorbeeld.

Bos pleitte er ook voor dat banken veel meer openheid geven over hun activiteiten. Dan valt er voor klanten, aandeelhouders en toezichthouders nog iets te corrigeren voor ,,het zo in de soep loopt dat alleen de belastingbetaler het nog kan redden''.

Gerelateerde artikelen