ANP16 dec '11 15:06

'Hogere opening Wall Street verwacht'

NEW YORK (AFN) - In New York zullen de beurzen vrijdag naar verwachting hoger openen. Beleggers zullen echter voorzichtig blijven vanwege de kredietafwaardering van een aantal grote banken en de dreigende afwaardering van de kredietstatus van eurolanden.

Op macro-economisch vlak werd voorbeurs bekendgemaakt dat de Amerikaanse consumentenprijzen in november onveranderd zijn gebleven ten opzichte van een maand eerder. Economen hadden een lichte toename verwacht. Op jaarbasis nam de inflatie af tot 3,4 procent.

Het aandeel Research in Motion (RIM) zakt bijna 9 procent in de voorbeurshandel. De maker van BlackBerry heeft de winst in het derde kwartaal hard omlaag zien gaan en verwacht veel minder mobieltjes te verkopen in de belangrijke weken rond de kerst.

Goldman Sachs

De Amerikaanse banken Goldman Sachs en Bank of America staan ook in de schijnwerpers na een verlaging van de kredietwaardigheid door Fitch. De kredietbeoordelaar verlaagde ook de ratings van enkele grote Europese banken.

Beleggers kijken ook uit naar de beursgang van Zynga. De maker van internetspelletjes als FarmVille en CityVille maakt waarschijnlijk een sterk debuut op de beurs in New York. Het bedrijf verkoopt 100 miljoen aandelen voor 10 dollar per stuk. De waarde van het totale bedrijf komt daarmee uit op 8,9 miljard dollar.

De openingsindicatoren wijzen op winsten tussen 0,3 en 0,8 procent voor de Amerikaanse beurzen. Donderdag boekten de beurzen op Wall Street kleine winsten, waarbij positief macronieuws werd overschaduwd door een waarschuwing van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voor een escalatie van de schuldencrisis.

Gerelateerde artikelen