ANP8 mrt '11 14:29Aangepast op 8 mrt '11 16:34

Tegenslag voor Europees octrooi

LUXEMBURG (AFN) - De invoering van één Europees octrooi is op een obstakel gestuit. Het Hof van Justitie van de Europese Unie in Luxemburg heeft grote moeite met de geplande Europese rechtbank die geschillen over de octrooien moet behandelen.

Het hof stelde dinsdag in een bindend advies dat een dergelijk onafhankelijk gerecht indruist tegen Europese regels. Het octrooigerecht mag geen Europees recht toepassen. Ook zou het rechten afpakken van de huidige nationale octrooirechtbanken.

Eén Europees octrooi maakt het voor bedrijven en uitvinders in de unie makkelijker en goedkoper een octrooi aan te vragen. Nu moeten bedrijven die octrooi willen aanvragen, dat nog in alle lidstaten apart doen. Daardoor kan een Europees octrooi tien keer duurder zijn dan een vergelijkbaar Amerikaans patent.

Eenheidsoctrooi

In een reactie op het negatieve advies van het hof stelt de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, geen grote gevolgen te verwachten. De commissie gaat er vanuit dat de lidstaten gewoon verdergaan met het eenheidsoctrooi. Op 10 maart moeten de betrokken ministers van de 27 EU-staten hierover een besluit nemen.

De unie is verdeeld over het Europees octrooi. Spanje en Italië zijn tegen omdat de octrooiaanvraag uitsluitend in het Engels, Frans en Duits mag. Daarom zijn de overige lidstaten een procedure begonnen waardoor het octrooi wel al bij hen kan gaan gelden. Enkele Europese landen pleiten al decennia voor een Europees octrooi.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen