ANP5 dec '11 10:31

'Onrust stoort Arabische olielevering niet'

DOHA (AFN) - De onrust in verscheidene Arabische landen zal de leveranties van olie uit het Midden-Oosten niet verstoren. Dat zei maandag de emir van Qatar, sjeik Khalifa bin Hamad al-Thani. ,,In Qatar werken wij, samen met de producenten, aan het op peil houden van de levering van energie aan de verbruikende landen'', aldus de emir bij het begin van een energieforum in Doha.

De olieprijzen zijn de afgelopen weken weer flink gestegen, onder meer door de onrust in Syrië. Afgelopen weekeinde gingen de prijzen opnieuw omhoog nadat Iran een onbemand spionagevliegtuig van de Verenigde Staten had neergeschoten. Ook de hoopgevende cijfers over de Amerikaanse economie dreven de olieprijzen de laatste tijd op.

De olieprijzen werden sowieso al gestuwd door de 'Arabische lente'. Zo werd de olieproductie van Libië sterk teruggebracht door de burgeroorlog in het land. De levering vanuit de olierijke golfstaten werd vrijwel niet aangetast. Een vat lichte Amerikaanse olie kost nu 101,63 dollar en Brentolie noteerde 110,89 dollar.

Gerelateerde artikelen