ANP9 mrt '11 21:34

Wall Street verdeeld

NEW YORK (ANP) - De effectenbeurzen in New York stonden woensdag ruim een half uur voor sluiting verdeeld. De situatie in Libië en andere Arabische landen en de lager dan verwachte winstprognose voor het lopende kwartaal van chipfabrikant Texas Instruments drukten de stemming op Wall Street.

De toonaangevende Dow-Jonesindex stond 0,1 procent hoger op 12.230 punten. De breder samengestelde S&P 500 ging 0,1 procent omlaag tot 1321 punten. De technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,4 procent in de min op 2755 punten.

De olieprijs ging omhoog, nadat een OPEC-bestuurder had aangegeven dat er geen vergadering zal plaatsvinden om de productie te verhogen. De prijs van een vat Brentolie ging met 2,5 procent omhoog tot 115,85 dollar. De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie daalde echter met 0,9 procent tot 104,05 dollar.

Gevechten

De gevechten in Libië gingen woensdag onverminderd voort. Daarbij vielen vele tientallen doden. Troepen die loyaal zijn aan de Libische dictator Muammar Kaddafi begonnen een nieuw offensief tegen de rebellen in de oostelijke stad Ras Lanuf. Kaddafi lijkt inmiddels ook op diplomatiek niveau alles uit de kast te halen. De inspanningen zouden vooral op buurland Egypte, de Europese Unie en de NAVO gericht zijn.

Het Amerikaanse technologieconcern IBM was de grootste stijger op de Dow. Het bedrijf maakte woensdag bekend dat het zijn winst in 2015 wil verdubbelen. Beleggers reageerden enthousiast op de winstprognose. Het aandeel IBMsteeg met bijna 2,8 procent.

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,3910 dollar, tegen 1,3905 dollar bij het slot van de Europese beurzen woensdag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen