ANP10 mrt '11 09:20Aangepast op 10 mrt '11 09:50

Zorgen olie en Spanje drukken beursstemming

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn donderdag lager aan de dag begonnen. Zorgen over de oplopende olieprijs en een afwaardering van de kredietbeoordeling van Spanje zorgden voor een negatieve stemming onder beleggers.

De AEX-index noteerde na ruim een half uur handel 3,20 punten, of 0,9 procent, lager op 363,05 punten. De MidKap-index daalde 1,1 procent tot 636,07 punten. De grote Europese graadmeters van Londen, Frankfurt en Parijs stonden 0,8 tot 1 procent in de min.

Kredietbeoordelaar Moody's maakte donderdagochtend bekend zijn beoordeling van de Spaanse overheid te verlagen. Moody's stelde dat de sanering van de Spaanse bankensector duurder zal uitvallen dan Spanje verwacht.

Libië

Uit Libië kwamen berichten over bombardementen op olie-installaties. Dit jaagde de zorgen over de gevolgen van de onrust in het Midden-Oosten op de ontwikkeling van de olieprijs verder aan. ,,Alles staat in het teken van het Midden-Oosten en vooral Libië'', zei handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer. De olieprijs noteerde donderdagochtend 0,4 procent hoger op 104,65 dollar per vat Amerikaanse olie.

Verder wees Koenders op het nieuws dat het Chinese handelstekort naar het hoogste niveau in zeven jaar tijd is gestegen. De export groeide in februari veel minder hard dan de import. Dit zou erop kunnen wijzen dat de groei van Chinese economie en de wereldeconomie, hapert.

ASML

Chipmachinebouwer ASML stond onderin de AEX met een 3,7 procent lagere koers. ASMI, een andere toeleverancier aan de chipindustrie, stond onderin de MidKap met een min van 2,7 procent. De Amerikaanse chipproducent Texas Instruments had woensdag tegenvallende doelstellingen gepubliceerd.

Advies- en ingenieursbureau Grontmij meldde over 2010 een omzetstijging van 15 procent tot 922 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat kwam uit op 46,5 miljoen euro. Dit was iets minder dan analisten hadden verwacht. Het aandeel zakte 4,2 procent.

Pharming

Biotechnologiebedrijf Pharming verloor 9,5 procent zonder duidelijk aanwijsbare reden.

De euro stond op 1,3820 dollar, tegen 1,3905 dollar aan het eind van de handel op woensdag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen