ANP28 dec '11 17:25

Weer meer hennepkwekerijen opgerold

ROTTERDAM (ANP) - Dit jaar zijn in Nederland meer hennepkwekerijen opgerold dan in 2010. Het gaat om een stijging van tussen de 7 en 10 procent, meldt elektriciteitsnetbeheerder Stedin in Rotterdam namens de verschillende netbeheerders in Nederland.

,,We hadden vorig jaar al een topjaar, maar dit jaar rollen we er weer meer op en dan gaat het in negen van de tien gevallen om kwekerijen in woningen’’, aldus de woordvoerster van de netbeheerder. Die groei komt volgens haar vooral door een betere samenwerking tussen onder meer politie, gemeenten, netbeheerders en woningbouwcorporaties.

Vorig jaar werden ongeveer 5000 kwekerijen opgerold, ongeveer 10 tot 15 per dag. Die kwekerijen zijn goed voor een jaarlijkse criminele winst van ongeveer 2 miljard euro, weet de politie. ,,Het aantal dat we oprollen is nog steeds maar het topje van de ijsberg, omdat er volgens onderzoeken van de politie naar schatting ongeveer 40.000 henneptelers in Nederland actief zijn'', aldus de woordvoerster van Stedin.

De kans is groot dat het aantal opgerolde hennepplantages volgend jaar weer stijgt, omdat de hulp van Nederlanders wordt ingeroepen door ze een zogeheten hennepgeurkaart te geven. Op die kaart kunnen mensen hennep ruiken om met die kennis mogelijk kwekerijen op te rollen. Een eerste proef met 30.000 kaarten die in Rotterdam en Den Haag zijn uitgedeeld, heeft nog niet duidelijk gemaakt of door die hennepgeurkaarten ook meer mensen zijn gaan bellen omdat ze vermoedens hadden van een kwekerij in hun buurt.

Gerelateerde artikelen