ANP5 mei '11 12:49Aangepast op 5 mei '11 13:51

Akkoord over 78 miljard aan Portugal

BRUSSEL (AFN) - Portugal krijgt 78 miljard euro steun van EU en Internationaal Monetair Fonds (IMF). EurocommissarisOlli Rehn (Monetair Beleid) heeft dat donderdag bekendgemaakt. Van het totaalbedrag komt 26 miljard voor rekening van het IMF.

Rehn sprak zijn volle steun uit voor het economisch hervormingsprogramma van de Portugese regering, dat als voorwaarde geldt voor de financiële hulp. Het wordt volgens hem gesteund door de belangrijkste politieke partijen in het land.

Volgens IMF-topman Dominique Strauss-Kahn moeten de kredieten helpen om de concurrentiepositie van Portugal te verbeteren, de overheidsfinanciën op orde te krijgen en de financiële sector te stabiliseren. De hervorming van de economie is het belangrijkst, benadrukte hij. ,,De diepgewortelde, structurele problemen die ervoor hebben gezorgd dat Portugal al tien jaar lang de laagste groei van de eurozone heeft, moeten worden aangepakt.''

Opoffering

De hervormingen zullen niet gemakkelijk zijn, gaf Strauss-Kahn aan. ,,Ze vragen opoffering van het Portugese volk. Maar met een nationale inspanning zullen ze leiden tot een sterkere, meer dynamische economie die groei, banen en kansen creëert.''

Portugal moet van de EU en het IMF onder meer de arbeidsmarkt aanpakken. Zo moet er worden gesneden in de duur en de hoogte van werkloosheidsuitkeringen en moeten er minder beschermde beroepen komen. Om meer inkomsten te genereren gaat de btw waarschijnlijk omhoog, de inkomstenbelasting wordt ongemoeid gelaten. Daarnaast moetenprivatiseringen ruim 5 miljard euro opleveren.

Overheidstekort

Het overheidstekort, dat vorig jaar nog ruim 9 procent van het bruto binnenlands product (bbp) bedroeg, moet eind 2013 zijn teruggedrongen tot 3 procent. Daarmee krijgt Portugal een jaar langer de tijd dan premier José Socrates voor ogen stond. Zijn regering viel echter over de maatregelen die nodig waren om dat doel al in 2012 te halen.

De twee grootste oppositiepartijen van het land gaven woensdag na een ontmoeting met de IMF- en EU-missies aan achter de plannen te staan. Die steun is onontbeerlijk om te voorkomen dat de plannen na de verkiezingen van 5 juni weer van tafel gaan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen