ANP9 mei '11 09:25Aangepast op 9 mei '11 09:40

Thomas Cook ziet het somber in

LONDEN (AFN) - Thomas Cook, de op een na grootste touroperator van Europa, waarschuwt dat de Britse thuismarkt dit jaar naar verwachting nog slechter draait dan vorig jaar al het geval was. Het verlies over het eerste halfjaar is ook verder opgelopen, zo liet het bedrijf, dat sterk is vertegenwoordigd in Nederland, maandag weten.

In het Verenigd Koninkrijk hebben de klanten van Thomas Cook last van de inflatie, werkloosheid en de angst voor hogere rentetarieven. Om toch klanten te trekken, heeft de reisorganisatie gestunt met de tarieven.

Het operationele verlies over het op 31 maart afgesloten halfjaar kwam uit op 166 miljoen pond (188 miljoen euro), tegen een verlies van 130 miljoen pond een jaar eerder. Thomas Cook wijt het opgelopen verlies mede aan de onrust in Egypte en Tunesië en het feit dat Pasen dit jaar laat viel, waardoor die aantallen buiten het eerste halfjaar van zijn gebroken boekjaar zijn gevallen.

Boekingen voor de zomer

De onrust in Egypte en Tunesië zou het concern 22 miljoen pond hebben gekost over de gerapporteerde periode. Dat Pasen later viel, scheelde zo'n 15 miljoen pond op het resultaat. De boekingen voor de zomer zouden nu op hetzelfde niveau zitten als vorig jaar het geval was.

In de reisbranche is het niet ongebruikelijk dat in het eerste halfjaar verlies wordt gedraaid. TUI, de grootste touroperator van Europa, komt dinsdag met halfjaarcijfers.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen