ANP11 mei '11 18:57Aangepast op 11 mei '11 19:29

Rehn: herschikking Griekse schuld desastreus

STRAATSBURG (AFN) - Een herschikking van de Griekse schuld zou vernietigend uitpakken voor Griekenland en voor de eurozone. Eurocommissaris Olli Rehn (Monetair Beleid) heeft dat woensdag gezegd in het Europees Parlement in Straatsburg.

Zowel de Griekse banken als financiële instellingen elders zouden in grote problemen komen als Athene zijn schulden deels kwijtgescholden krijgt, betoogde Rehn. Bovendien zou de Griekse regering er dan niet meer in slagen geld te lenen op de kapitaalmarkt.

Volgens hem is er voor Griekenland maar één oplossing: zorgen dat het zijn huishoudboekje op orde krijgt. Dat is haalbaar als de politieke wil er is en de eenheid in het land bewaard blijft, aldus de eurocommissaris.

Speculaties

Griekenland staat voor honderden miljarden in het krijt bij banken. Vorig jaar kreeg het een noodlening van EU en Internationaal Monetair Fonds van 110 miljard, maar desondanks slaagt het er niet in het hoofd boven water te houden. De EU overweegt Athene een nieuwe lening te geven. Ook wordt er gedacht aan het versoepelen van de voorwaarden van de eerste lening. Geregeld duiken er ook speculaties op over een schuldherschikking.

De EU heeft steeds ontkend dat dat laatste aan de orde is, maar na een geheim beraad van enkele eurolanden in Luxemburg vorige week vrijdag staken de geruchten opnieuw de kop op. PVV-Europarlementariër Barry Madlener wilde woensdag van Rehn weten waarom Nederland niet voor dat beraad was uitgenodigd. Hij sprak van ,,een grof schandaal''. De eurocommissaris liet zijn vragen echter onbeantwoord.

Meer eenheid

Rehn riep wel op tot meer eenheid in de EU. In de noordelijke landen groeit de weerstand tegen het verlenen van hulp aan landen in Zuid-Europa die in een schuldencrisis belanden. In Zuid-Europa bestaat er verzet tegen de ingrijpende financiële en economische hervormingen die Brussel wil.

CDA-Europarlementariër Corien Wortmann drong tijdens het debat met Rehn aan op strengere regels om te voorkomen dat er opnieuw eurolanden in financiële moeilijkheden komen. De EU-landen hebben al maatregelen afgesproken, maar het Europarlement vindt die niet ver genoeg gaan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen