ANP30 dec '11 06:42

Brand Russische kernonderzeeër onder controle

MOERMANSK (ANP) - Een grote brand die donderdag uitbrak op een Russische kernonderzeeër is onder controle. Dat hebben de autoriteiten in de vroege uren van vrijdag laten weten.

De Jekaterinenburg vatte vlam in een dok in de noordelijke havenstad Moermansk. Het schip uit de zogenoemde Deltaklasse lag daar voor onderhoud. Alle kernraketten en gewone wapens waren van tevoren verwijderd, aldus een defensiewoordvoerder. Volgens de autoriteiten is er geen gevaar geweest voor een stralingslek. De reactors van het schip waren uitgeschakeld. Er zou ook geen gevaar zijn geweest dat het vuur het binnenste van de onderzeeër kon bereiken.

De brand brak uit bij de houten steigers, mogelijk door laswerkzaamheden. De vlammen sloegen vervolgens over naar de romp van het schip. De brand leidde tot metershoge rookwolken, die ver in de omgeving te zien waren. Volgens de autoriteiten zijn waarschijnlijk veiligheidsregels overtreden.

De brandweer zette blusschepen en speciale helikopters in. Toen de vuurzee uren later toch nog woedde, besloten de autoriteiten het dok vol te laten lopen en de onderzeeboot onder water te zetten. Negen brandweermannen hebben rook ingeademd.

Gerelateerde artikelen