ANP7 dec '11 21:37Aangepast op 7 dec '11 22:20

Nervositeit overheerst op Wall Street

NEW YORK (AFN) - Nervositeit over de uitkomst van de eurotop die donderdag en vrijdag plaatsvindt dicteerde de stemming op Wall Street woensdag. De hooggespannen verwachtingen voor een daadkrachtig bestrijdingsplan voor de schuldencrisis werden enigszins getemperd door een Duitse regeringsfunctionaris.

De Dow-Jonesindex sloot 0,4 procent hoger op 12.196,37 punten. De S&P 500-index steeg 0,2 procent tot 1261,01 punten en de Nasdaq eindigde onveranderd op 2649,21 punten.

,,Nooit eerder heeft Europa zo'n invloed gehad op de Amerikaanse aandelenbeurzen. Wall Street zal amper bewegen totdat de schuldencrisis is opgelost'', aldus een handelaar in New York.

Pessimistischer

Woensdag waarschuwde een Duitse regeringsfunctionaris dat Berlijn steeds pessimistischer wordt over het slagen van de top. Franse functionarissen zeiden in een reactie dat de Duitse en Franse leiders net zo lang zullen onderhandelen totdat er een ,,krachtig'' plan op tafel ligt.

,,Er is wat twijfel over hoeveel de top zal opleveren'', aldus een beleggingsstrateeg van Haverford Trust. ,,Toch kun je niet negeren dat er ruimte is voor een flinke opleving van de beurzen als er oplossingen komen waarin de markten vertrouwen.''

ECB

Beleggers waren ook in afwachting van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) op donderdag. Naar verwachting verlaagt de ECB de rente voor de tweede maand op rij, deze keer met 25 basispunten tot 1 procent.

Marktkenners gaan ervan uit dat de ECB ook met nieuwe steunmaatregelen komt voor de bankensector. De centrale bank bood banken sinds 2009 al een paar keer de gelegenheid zo veel als ze wilden te lenen voor een jaar. Met dergelijke stappen wil de ECB een nieuwe kredietcrisis vermijden.

Stijgers

Banken deden het relatief goed met winsten tot 2,3 procent voor Bank of America en JPMorgan Chase. Citigroup stond tot vlak voor het slot in de min, maar wist dat uiteindelijk om te buigen tot een plus van 0,3 procent. De bank kondigde aan 4500 banen te zullen schrappen.

Een handvol Dow-fondsen sloot met verlies. De fabrikant van zware vrachtwagens en graafmachines Caterpillar was de sterkste daler met een verlies van 1,1 procent. Aluminiumproducent Alcoa leverde 0,2 procent in.

De euro werd verhandeld voor 1,3411 dollar in vergelijking met 1,3388 dollar bij het slot van de Europese beurzen. De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie daalde met 0,8 procent tot 100,48 dollar. Een vat Brentoliewerd 1,1 procent goedkoper en kostte 109,55 dollar.

Gerelateerde artikelen