ANP27 dec '11 11:56

Beurzen klimmen in dunne vakantiehandel

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen noteerden dinsdag eensgezind hoger. De handel was echter dungezaaid doordat de beurs in Londen dicht bleef en veel marktpartijen de boeken voor dit jaar al hebben gesloten.

,,Het is een erg rustige markt. Een eindejaarsrally zit daarbij wellicht nog in het vat. Het wachten is op het Amerikaanse consumentenvertrouwen, dat naar verwachting verder is toegenomen. Verder is het uitkijken naar de veilingen van Italiaans staatspapier die deze week zullen plaatsvinden en naar de kerstverkopen van de detailhandel'', aldus vermogensbeheerder Jan Wilpshaar van Hof Hoorneman Bankiers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,8 procent hoger op 310,16 punten. De MidKap-index won 1,2 procent tot 465,53 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs klommen 0,4 procent.

Kerstrally

Beleggers wachten nog op het Amerikaanse consumentenvertrouwen, dat om 16.00 uur (Nederlandse tijd) bekend zal worden gemaakt. Een meevallend cijfer zou mogelijk de kerstrally van vorige week nieuw leven kunnen inblazen.

De Europese bankaandelen lieten dinsdag overwegend verliezen zien. In Frankfurt zakten Deutsche Bank en Commerzbank 0,5 procent. Crédit Agricole leverde in Parijs 2,3 procent in, terwijl BNP Paribas 0,2 procent daalde.

Hogere rente

Uit cijfers van de Europese Centrale Bank (ECB) bleek dat Europese banken in het kerstweekeinde een recordbedrag hebben ondergebracht bij de ECB. Banken houden hun overtollige middelen nog altijd liever bij de centrale bank aan dan ze tegen een hogere rente aan elkaar uit te lenen.

In de AEX was ING de enige daler met een verlies van 0,7 procent. Volgens zakenkrant De Tijd ziet de bank en verzekeraar vanwege de marktomstandigheden af van de aparte verkoop van de Belgische verzekeringsbedrijven. ING neemt de verkoop van de twee onderdelen nu mee in de algehele afsplitsing van de verzekeringsdivisie, die het concern op last van de Europese Commissie moet doorvoeren.

Verhoogd bod

In de MidKap behoorde Heijmans tot de grootste stijgers met een winst van 4,7 procent. Het bouwbedrijf heeft twee bouwopdrachten verworven in Duitsland met een gezamenlijke waarde van 30 miljoen euro.

Buizenfabrikant Wavin verloor 0,8 procent. Vrijdag klom het aandeel nog bijna 22 procent nadat Mexicaanse Mexichem zijn bod op het bedrijf opnieuw had verhoogd.

Olie

SmallCap-fonds Arseus klom 2,4 procent. De medisch toeleverancier kondigde aan de Poolse branchegenoot Pharma Cosmetic over te nemen. Een overnamebedrag werd niet gemeld.

De euro was 1,3070 dollar waard, tegen 1,3040 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie klom 0,2 procent tot 99,90 dollar per vat en Brentolie werd 0,4 procent duurder op 108,35 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen