ANP25 mei '11 18:29Aangepast op 25 mei '11 20:15

'Lagarde en Carstens geschikt voor IMF'

WASHINGTON (AFN) - De Amerikaanse minister van Financiën, Timothy Geithner, vindt de Française Christine Lagarde en de Mexicaan Agustin Carstens allebei betrouwbare kandidaten om het Internationaal Monetair Fonds (IMF) te leiden. Het gaat er nu nog om wie van de twee financiële zwaargewichten op de meeste steun kan rekenen, zei Geithner woensdag.

Eventueel wil Amerika wel een woordje meespreken in de discussie om de opvolger van Dominique Strauss-Kahn. Maar het is belangrijk dat het IMF eerst een goede selectieprocedure doorvoert en de kandidaten beoordeelt op hun merites, vindt Geithner.

Lagarde stelde zich woensdag officieel beschikbaar als kandidaat voor de toppositie van het IMF. Carstens, de gouverneur van de centrale bank van Mexico, deed dat iets eerder deze week. De Mexicaan zou de eerste IMF-topman kunnen zijn uit een opkomende economie. Sinds de oprichting van het IMF en zusterorganisatie de Wereldbank in de jaren veertig van de vorige eeuw bestaat echter de ongeschreven regel dat het IMF door een Europeaan wordt bestuurd en dat Amerika de president van de Wereldbank levert.

Lagarde, die nu minister van Financiën is in Frankrijk, kan weleens de eerste vrouw zijn die aan het roer van het IMF komt te staan. Zij heeft brede steun in Europa om haar landgenoot Strauss-Kahn op te volgen, die kortgeleden besloot af te treden omdat hij verdacht wordt van verkrachting.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen