ANP15 dec '11 11:45Aangepast op 15 dec '11 18:04

Amerikaanse militaire missie in Irak voorbij

EPA
EPA

BAGDAD (ANP) - Met een ingetogen ceremonie van drie kwartier hebben de Amerikaanse strijdkrachten donderdag formeel het einde gemarkeerd van hun bijna 9 jaar durende missie in Irak. Met het strijken van de vlag sluiten de VS een pijnlijk hoofdstuk af.

Bij de gebeurtenis op de basis Echo bij de luchthaven van Bagdad was de Amerikaanse minister Leon Panetta van Defensie aanwezig. Hij zei dat de omstreden oorlog had meegeholpen ,,een soeverein, stabiel en onafhankelijk Irak'' te bouwen. Washington ziet uit naar de volgende fase in de relatie met Irak, aldus de minister.

Panetta beloofde dat de VS steun zullen blijven geven. ,,Laat me duidelijk zijn: Irak zal worden getest in de dagen die komen - door terrorisme, door hen die het willen verdelen, door economische en sociale kwesties, en door de eisen van de democratie zelf. Uitdagingen blijven, maar de VS staan aan de zijde van het Iraakse volk terwijl zij een weg zoekt door die uitdagingen om een sterker en meer welvarende natie te bouwen.''

Massavernietigingswapens

Op 20 maart 2003 vielen de Amerikanen met bondgenoten Irak binnen omdat dictator Saddam Hussein massavernietigingswapens zou verbergen. Aan het einde van deze maand moeten de laatste 4000 Amerikaanse militairen zijn vertrokken. Washington hoopte een welvarend en democratisch land achter te laten. Maar de corruptie is alomtegenwoordig en geweld blijft een dagelijks fenomeen voor de Irakezen, al is het een stuk minder erg dan een paar jaar geleden.

Door de missie liep de Amerikaanse reputatie flinke averij op. Omdat er geen massavernietigingswapens werden gevonden, maar ook door het schandaal van Abu Ghraib, de gevangenis waar Amerikaanse militairen Iraakse gedetineerden misbruikten en vernederden. Foto's van onder anderen Amerikaanse militairen zittend op naakte gevangenen schokten de wereld.

De oorlog heeft aan 4487 Amerikanen het leven gekost en volgens sommige schattingen aan meer dan 100.000 Irakezen. Er raakten 32.226 Amerikanen gewond en ontelbaar veel Irakezen. Meer dan een miljoen Amerikaanse militairen hebben gediend in Irak. Op het hoogtepunt waren er meer dan 170.000 militairen op ruim 500 bases.

Gerelateerde artikelen