ANP8 jun '11 11:55Aangepast op 8 jun '11 16:44

AEX op laagste punt in zeven maanden

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse AEX-index heeft woensdag het laagste punt in ruim zeven maanden tijd bereikt. Negatieve uitspraken van Ben Bernanke, de president van de Amerikaanse centrale bank, over de economie in de Verenigde Staten drukten de stemming onder beleggers.

Op het dieptepunt noteerde de hoofdgraadmeter van het Damrak woensdag 334,24 punten. Een dergelijk niveau werd begin december vorig jaar voor het laatst bereikt. Op dat moment stond de beurs aan het begin van een eindejaarsrally.

Een uur voor het slot noteerde de AEX een min van 1,2 procent op 335,05 punten. De MidKap-index daalde 1,9 procent tot 609,55 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt daalden tot 0,9 procent.

Banenontwikkeling

Bernanke zei dinsdag in een toespraak dat de Amerikaanse economie afzwakt en dat de groei in de eerste maanden van het jaar minder hoog is uitgekomen dan verwacht. Vorige week leidden tegenvallende berichten over de banenontwikkeling in de VS al tot zorgen. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zei woensdag echter te verwachten dat de groeivertraging tijdelijk zal blijken te zijn.

PostNL was een van de weinige stijgers van de AEX-index met een plus van 1,5 procent. Het aandeel had een verhoging van het beleggingsadvies gekregen van de Zwitserse bank UBS.

Negatief beïnvloed

De analisten van ING verlaagden hun advies voor USG People. De uitzender heeft volgens ING te maken met een aantal ontwikkelingen die het aandeel negatief beïnvloeden. Zo staat de winstmarge in Nederland onder druk. USG daalde 7 procent.

Andere Nederlandse uitzendaandelen zakten in het kielzog van USG. Randstad noteerde 1,6 procent lager in de AEX. Bruneldaalde 2,2 procent, detacheerder DPA Group 5 procent.

Spyker

Het aandeel Spyker Cars stond voor de achtste dag op rij in de min. De Zweedse autobouwer Saab heeft te maken met voorraadtekorten. Hierdoor moest de productie woensdag opnieuw worden stilgelegd nadat deze eerder op de ochtend weer was opgestart, aldus Zweedse media. Saab-eigenaar Spyker stond 3,7 procent lager.

Technisch dienstverlener Imtech meldde een opdracht ter waarde van 35 miljoen euro. Het bedrijf gaat Nederlandseoverheidsgebouwen duurzamer maken. Het aandeel zakte desondanks 1,5 procent.

Olie

De prijs van ruwe Amerikaanse olie steeg 1,4 procent tot 100,50 dollar per vat. Brentolie werd 1 procent duurder tot 118 dollar.

De euro was 1,4625 dollar waard tegen 1,4675 dollar aan het eind van de handel dinsdag.

Gerelateerde artikelen