ANP18 aug '11 19:28

Zware verliezen op Wall Street

NEW YORK (AFN) - De toonaangevende Amerikaanse aandelenmarkten kleurden donderdag donkerrood. De angst voor een recessie in Europa en de Verenigde Staten, in combinatie met tegenvallende macro-economische cijfers, zorgde voor een mineurstemming.

Omstreeks 19.25 uur (Nederlandse tijd) noteerde de Dow-Jonesindex 3,9 procent lager op 10.969 punten. De breed samengestelde S&P 500-index verloor 4,4 procent terwijl schermenbeurs Nasdaq 4,7 procent kwijtspeelde.

De vrees voor een recessie werd gevoed door een rapport van de Amerikaanse bank Morgan Stanley. Die schroefde zijn groeiverwachtingen voor de wereldeconomie drastisch omlaag, waarbij de VS en Europa ,,gevaarlijk dicht bij een recessie'' zijn aanbeland.

Indruk

Ook een bericht in The Wall Street Journal maakte indruk. De zakenkrant meldde dat de Amerikaanse centrale bank zich zorgen maakt over Europese banken die ook actief zijn in de VS. De Federal Reserve vreest dat het bankensysteem besmet raakt via deze divisies door de Europese schuldencrisis.

Voorbeurs werden tegenvallende woningverkopen bekendgemaakt. Die daalden in juli met 3,5 procent, waar economen op een stijging rekenden.

Bankaandelen

Bankaandelen waren in de Verenigde Staten, evenals in Europa, de gebeten hond. Zo verloor Bank of America 6,6 procent. JP Morgan Chase zakte 4,3 procent. Citigroup daalde 8 procent en Morgan Stanley 6,2 procent.

De euro werd donderdagavond voor 1,4315 dollar verhandeld, tegen 1,4310 dollar bij het slot van de beurshandel in Europa.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen