ANP9 mei '11 17:46

Griekenland zet beurzen in het rood

AMSTERDAM (AFN) - De zorgen om de schulden van Griekenland drukten de Europese beurzen maandag in het rood. Vooral financiële fondsen moesten het ontgelden door de vrees dat het noodlijdende land niet aan zijn verplichtingen kan voldoen.

In Amsterdam eindigde de AEX-index 0,9 procent lager op 355,93 punten. De MidKap hield het verlies beperkt tot 0,2 procent bij een slotstand van 643,28 punten. De FTSE-index in Londen eindigde 0,6 procent lager. In Frankfurt en Parijs liepen de verliezen op tot 1,3 procent.

De zorgen over Griekenland werden maandag, na het niet zo geheime Europese topoverleg van vrijdag, verder aangewakkerd door kredietbeoordelaar S&P. Die verlaagde de rating van Griekenland opnieuw. De Europese Unie gaf aan in gesprek te zijn met de Grieken over mogelijke nieuwe leningen. Europees president Herman Van Rompuy verzekerde echter dat Griekenland niet uit de eurozone stapt.

ING

In de AEX stond ING onderaan met een verlies van 4,4 procent. Topman Jan Hommen zei op de aandeelhoudersvergadering dat het concern na terugbetaling van de nog openstaande staatssteun gaat kijken naar het dividendbeleid. Hij noemde echter geen concrete datum waarop de beloning voor aandeelhouders weer wordt hervat.

De zorgen over Griekenland drukten ook andere banken en verzekeraars in het rood. Aegon verloor bijna 2 procent, SNS Reaal leverde ruim 1 procent in. In Londen werden Royal Bank of Scotland en Barclays tot 2,4 procent minder waard, in Frankfurt gingen Commerzbank en Deutsche Bank 2 tot 3 procent achteruit.

Koopjesjagers

De enorme daling van de grondstoffenprijzen eind vorige week trok koopjesjagers naar de markt. Zij stapten weer in fondsen die aan grondstoffen zijn gerelateerd en zetten bijvoorbeeld het aandeel van roestvrijstaalproducent Aperam 1,4 procent hoger.

De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie steeg in de loop van de dag aanzienlijk. Bij het slot van de Europese beurzen kostte een vat olie met 100,10 dollar 3 procent meer dan aan het begin van de dag. Toeleveranciers aan de olieindustrie Fugro en SBM Offshore stonden bovenin de AEX met plussen van ruim 1 procent.

De daling van de euro hield aan. De Europese munt werd maandagmiddag voor 1,4265 dollar verhandeld. Aan het einde van handelsdag vrijdag was de munt nog 1,4500 dollar waard.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen