ANP17 nov '11 12:46

'Ajax worstelt met beursverplichtingen'

ANP
ANP

AMSTERDAM (AFN) - Voetbalclub Ajax lijkt te worstelen met de verplichtingen die ze heeft omdat de Amsterdamse vereniging tevens een beursgenoteerd bedrijf is. Dat stelt de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) donderdag naar aanleiding van het rumoer dat is ontstaan na de aanstelling van Louis van Gaal als algemeen directeur.

Volgens de VEB heeft Ajax te maken met emoties van verschillende ,,bloedgroepen" binnen de club, waardoor het lastig is de club als een bedrijf te leiden. ,,Ajax lijkt moeite te hebben om een juiste manier te vinden om zowel een voetbalclub alsook een onderneming te zijn", aldus de VEB. ,,Alles wat binnen de club vertrouwelijk wordt besproken, komt op straat te liggen, waardoor de club onder een permanente druk staat."

Doordat Ajax een notering aan de Amsterdamse beurs heeft, is de club onder meer verplicht belangrijke informatie te openbaren. Ook hebben de aandeelhouders op enigerlei manier invloed op de benoeming van bestuurders en moet koersgevoelige informatie, zoals de benoeming van een nieuwe algemeen directeur, tijdig worden gemeld. Het is maar de vraag of bij de aanstelling van Van Gaal aan met name die laatstgenoemde verplichting is voldaan. Zeker omdat bijvoorbeeld commissaris Johan Cruijff niet was gekend in de benoeming van Van Gaal.

Vreemde eend

Een van de aanbevelingen in het rapport van de commissie-Coronel, een meedogenloos onderzoek naar het gevoerde beleid bij Ajax, is het beëindigen van de beursgang van de Amsterdamse club. Daarvoor zou Ajax de huidige aandeelhouders moeten uitkopen. De beursgang in 1998 leverde Ajax tientallen miljoenen op. Geld dat de club volgens de VEB destijds hard nodig had. ,,Maar sindsdien heeft Ajax zijn beursnotering niet meer gebruikt."

Of Ajax de beursgang binnenkort zal beëindigen durft de VEB niet te zeggen. ,,Ajax op de beurs blijft een vreemde eend in de bijt", stelt de VEB. ,,Als vereniging telt vooral het sportieve belang en niet het belang om geld te verdienen. Daardoor kan de beursnotering als een blok aan het been voelen. Zeker met alle regels die daaromtrent gelden."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen