ANP22 sep '11 16:14

'Overlegeconomie kan stootje hebben'

DEN HAAG (AFN) - ,,Nederland heeft er alle belang bij dat de vakcentrale FNV de rijen sluit. Zeker nu alle seinen op oranje staan en er gevaar is voor een recessie moeten we er alles aan doen om de problemen gezamenlijk aan te pakken.’’ Dat zei voorzitter Alexander Rinnooy Kan van de Sociaal-Economische Raad (SER) donderdag tegen het ANP.

De FNV stemde afgelopen maandag met een nipte meerderheid in met het pensioenakkoord, dat de oudedagsvoorziening in Nederland gaat veranderen. De AOW-leeftijd blijft niet steken op 65 jaar, maar wordt op termijn gekoppeld aan de levensverwachting. De twee grootste bonden, Abvakabo en Bondgenoten, verzetten zich hiertegen. Zij hebben de meeste leden en zegden het vertrouwen op in FNV-voorzitter Agnes Jongerius.

Rinnooy Kan zegt er vertrouwen in te hebben, dat de eenheid hersteld wordt: ,,Onze overlegeconomie heeft wel vaker roerige momenten gekend en kan een stootje hebben. Het is voor mij niet verrassend als dat gebeurt bij grote veranderingen. In de jaren zeventig van de vorige eeuw stonden vakbonden en werkgevers ook lijnrecht tegenover elkaar en waren de vakbonden ook onderling verdeeld. Toch kwam er in 1982 het beroemde Akkoord van Wassenaar, dat voorzag in loonmatiging en herverdeling van werk om de hoge werkloosheid en de economische problemen aan te pakken.’’

Nipte meerderheid

In de federatieraad van de FNV was er maandag een nipte meerderheid van stemmen om de laatste horde naar het pensioenakkoord te nemen. Rinnooy Kan wijst erop dat dat gebeurde volgens de eigen regels van de vakcentrale en dat het aan de vakcentrale zelf is om een goede balans te vinden in de stemverhouding tussen de grote bonden en de kleinere. FNV Bondgenoten en Abvakabo kunnen nu proberen om in CAO-onderhandelingen de nadelige gevolgen van het akkoord voor hun leden te herstellen. ,,Het is moeilijk te voorspellen of dat zal gebeuren, maar we hebben er willens en wetens voor gekozen om de vakbonden hun eigen ruimte geven,’’ zegt Rinnooy Kan hierover.

Een nog samen te stellen commissie van goede diensten moet nu proberen de eenheid in de vakcentrale te herstellen. ,,Dat is een zaak van de vakcentrale zelf, maar als de FNV mocht denken dat ik daarin een goede bijdrage kan leveren, ben ik bereid dat te doen.’’


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen