ANP7 mrt '11 15:56Aangepast op 7 mrt '11 16:57

Europese beurzen leveren winsten in

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen leverden hun winsten maandag aan het eind van de middag grotendeels in. In navolging van de graadmeters op Wall Street gingen de belangrijkste indices in het laatste handelsuur omlaag.

Met een klein uur handel te gaan stond de AEX-index 0,1 procent lager op 367,55 punten. De MidKap-index noteerde bijna onveranderd op 644,82 punten. De beurs in Parijs leverde 0,1 procent in. In Frankfurt en Londen stonden kleine plussen van circa 0,2 procent op de borden.

De beurzen openden maandag flink in de min door de hoge olieprijs en de onzekere ontwikkelingen in de Arabische wereld. Gedurende de dag volgde een herstel, dat vooral werd ingegeven door het vertrouwen in het bedrijfsleven. Aan het einde van de middag werden de meeste winsten echter weer ingeleverd door dalende koersen op Wall Street.

Olieprijs

De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie ging maandag met ruim 1 procent omhoog tot 105,70 dollar. Het Britse olieconcern BP boekte hierop een koerswinst van 1,2 procent. In Amsterdam leverde Shell echter 0,3 procent in.

ING boekte een koerswinst van 0,5 procent. Het financiële concern meldde maandag vooruitgang in de aflossing van de staatssteun van 10 miljard euro die het ontving tijdens de kredietcrisis. Uiterlijk volgend jaar verwacht ING de schuld te hebben ingelost. De bank liet ook weten zich deels terug te trekken uit drie Amsterdamse vastgoedprojecten.

Arcadis

Advies- en ingenieursbureau Arcadis profiteerde maandag licht van beter dan verwachte vierdekwartaalcijfers. Het aandeel klom 0,6 procent. De resultaten waren volgens SNS-analist Edwin de Jong ,,sterk''.

Biotechnologiebedrijf Amsterdam Molecular Therapeutics (AMT) was een van de sterkere stijgers aan het Damrak met een koerswinst van 2,4 procent. Het bedrijf heeft een gift gekregen van een fonds ter waarde van 145.000 euro.

Pharming

Pharming bleef een van de grootste verliezers, met een koersverlies van ruim 3 procent. Het biotechbedrijf maakte bekend dat aandeelhouder Socius Capital Group al zijn ruim 24 miljoen warrants uitoefent onder een investeringsovereenkomst die het in december 2010 sloot met Pharming. Hiermee is het aantal uitstaande aandelen Pharming gestegen.

De euro was maandagmiddag 1,40 dollar waard. Bij het sluiten van de Europese beurzen op vrijdag was dat nog 1,3975 dollar.

Gerelateerde artikelen