ANP31 dec '11 09:06

Burgemeester Moerdijk wil landelijk rampfonds

MOERDIJK (ANP) - Er moet een landelijk fonds komen om gemeenten te ontlasten die te maken krijgen met grote incidenten zoals de chemiebrand in Moerdijk van januari. Dat vindt burgemeester Jac Klijs van Moerdijk. De gemeente zou een herhaling van Chemie-Pack financieel niet aankunnen, zegt Klijs.

De grote brand die bijna een jaar geleden woedde bij het chemische bedrijf op het industrieterrein van Moerdijk en de nasleep ervan hebben de gemeente veel geld gekost. Maximaal 9 miljoen euro, schat Klijs.

Volgens de burgemeester vallen incidenten met een dergelijke omvang nooit uit te sluiten in Moerdijk. ,,Dit is nu eenmaal een risicovolle gemeente'', zegt Klijs. Wel vindt hij dat het afgelopen jaar belangrijke stappen zijn gezet op het gebied van veiligheid in de regio. Maatregelen die al lange tijd hard nodig waren door het industriële karakter van het gebied en die door de Moerdijkbrand eindelijk ,,politieke urgentie'' kregen.

De burgemeester wil ook dat in het vervolg burgers goed geïnformeerd worden als er weer wat gebeurt op het industrieterrein. ,,Zij moeten het vertrouwen terugkrijgen. We willen niet dat ze denken: zoiets kan nooit meer gebeuren. Want dat is niet waar. Dat er brand uitbreekt bij een chemisch bedrijf, valt niet uit te sluiten. Maar we willen wel dat de burger erop vertrouwt dat de overheid er alles aan doet om te zorgen dat de regels rond veiligheid worden nageleefd en de schade zo veel mogelijk beperkt als zich toch een incident voordoet.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen