ANP19 jun '11 11:50

Van Rompuy: Griekenland komt uit crisis

BRUSSEL (AFN) - Griekenland gaat niet failliet en stapt ook niet uit de eurozone. EU-president Herman Van Rompuy heeft dat zondag gezegd in een vraaggesprek met de Vlaamse publieke omroep VRT.

Volgens Van Rompuy hebben de Grieken geen andere keus dan de bezuinigingen en hervormingen door te voeren die hen door EU en Internationaal Monetair Fonds (IMF) zijn opgelegd. ,,Alle andere alternatieven zijn afschuwelijk’’, aldus Van Rompuy.

De EU-president is ervan overtuigd dat Griekenland de schuldencrisis zal overwinnen, op voorwaarde dat het daarvoor voldoende tijd krijgt. ,,Griekenland moet de tijd krijgen voor aanpassingen.’’

Drachme

Van Rompuy onderstreepte dat een terugkeer naar de drachme voor de Grieken geen alternatief is. Niemand zou vertrouwen hebben in die munt. Ook wees hij er op dat België in het verleden ook een enorm begrotingstekort heeft weten terug te dringen. Van Rompuy was toen zelf minister van Begroting.

De ministers van Financiën van de eurozone beraden zich zondagavond over een nieuwe lening aan Griekenland. Volgens Van Rompuy kan die er alleen komen met een vrijwillige bijdrage van de private sector, omdat landen als Duitsland, Nederland en Finland dat eisen.

Euroland

De EU-president wil het begrip eurozone, dat staat voor de 17 landen die de euro hanteren, overigens liever vervangen zien door de term 'euroland’. Daarmee wordt beter duidelijk dat deze landen niet alleen één munt gemeenschappelijk hebben, maar ook één politiek, meent hij.

De Belg, die voor 2,5 jaar benoemd is in zijn huidige functie, liet opnieuw blijken beschikbaar te zijn voor een tweede termijn. Hij verwacht dat de regeringsleiders van de 27 EU-lidstaten daarmee geen probleem hebben.

Gerelateerde artikelen