ANP11 mrt '11 11:58

Landen bieden Japan helpende hand

SEOUL (ANP) - Na de aardbeving en de tsunami die Japan vrijdag troffen, hebben verscheidene landen hulp aangeboden. Onder meer de Verenigde Staten, Zuid-Korea, Zuid-Afrika en Frankrijk hebben een helpende hand uitgestoken.

De Amerikaanse president Barack Obama condoleerde Japan met de slachtoffers en stelde dat zijn land bereid was te helpen. Ook Zuid-Korea beloofde ,,elke mogelijke steun, waaronder het sturen van een ploeg reddingswerkers'', aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Seoul.

Ook Rusland, dat de laatste tijd in de clinch lag met Japan, biedt hulp aan. ,,We zijn natuurlijk bereid onze buren te helpen de gevolgen van de aardbeving het hoofd te bieden’’, zei de Russische president Dmitri Medvedev tegen persbureau RIA Novosti. Frankrijk is bereid ,,in te gaan op elk mogelijk verzoek van Japan'', schrijft president Nicolas Sarkozy in een brief aan de Japanse premier Naoto Kan. Zuid-Afrika bracht eenzelfde boodschap over aan Tokio.

De Verenigde Naties zeggen tientallen teams van hulpverleners paraat te hebben, die kunnen worden ingezet in de zwaarst getroffen gebieden.

Gerelateerde artikelen