ANP5 mei '11 21:32Aangepast op 5 mei '11 22:28

Amerikaanse beurzen negatief gestemd

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse beurzen waren donderdag negatief gestemd. Een publicatie over de fragiele Amerikaanse arbeidsmarkt stond aan de basis van het negatieve sentiment. De enorme daling van de olieprijs dempte de verliezen aanvankelijk, maar in de loop van de handel liepen de verliezen op.

De toonaangevende Dow-Jonesindex eindigde de handelsdag 1,1 procent lager op een stand van 12.584,17 punten. De breder samengestelde S&P 500-index leverde 0,9 procent in tot een stand van 1335,10 punten. Technologiebeurs Nasdaq ging een half procent terug tot een stand van 2814,72 punten.

Voor de S&P was het de vierde dag op rij dat de index lager eindigde, waardoor steeds meer beleggers denken dat de opgaande lijn van de afgelopen maanden teneinde is. De dalende olieprijs en die van andere grondstoffen trok daaraan gerelateerde fondsen mee omlaag, maar het neemt ook iets van de zorgen weg over de oplopende inflatie.

Uitkeringen VS

Donderdag werd bekend dat vorige week 474.000 Amerikanen voor het eerst een uitkering hebben aangevraagd, tegen 431.000 een maand eerder. Woensdag kwam ook al een tegenvallend cijfer van loonstrookverwerker ADP naar buiten over de banengroei in de private sector in de VS. Vrijdag wordt het officiële rapport gepubliceerd over de banenmarkt in april.

Ruwe Amerikaanse olie noteerde aan het slot van de handel 9,3 procent lager, na eerder 10 procent lager te hebben gestaan. Een daling die maar een keer eerder is vertoond binnen een dag. De daling van de olieprijs wordt voor een deel bepaald door de koers van de dollar ten opzichte van de euro. De euro verloor donderdag centen ten opzichte van de dollar, ook een vrij zeldzaam verschijnsel.

Uitlatingen Trichet

Uitlatingen van president Jean-Claude Trichet van de Europese Centrale Bank (ECB) trokken investeerders donderdag naar de dollar. Trichet gaf na het maandelijkse rentebesluit van de centrale bank aan dat de ECB scherp op de inflatie blijft letten. Hij gebruikte echter niet de term 'scherpe waakzaamheid', die op de markten wordt uitgelegd als een aankondiging van een snelle renteverhoging.

Een euro kostte aan het slot van de handel in de VS 1,4528 dollar, tegen 1,4585 dollar bij het slot van de Europese beursdag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen