ANP27 mei '11 13:42Aangepast op 27 mei '11 14:08

Wellink heeft vertrouwen in Griekenland

AMSTERDAM (AFN) - De president van De Nederlandsche Bank (DNB) Nout Wellink heeft er ,,volledig vertrouwen'' in dat Griekenland volgende maand aan de voorwaarden zal voldoen voor een noodstorting van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). ,,Er wordt enorme druk op Griekenland uitgeoefend om dit op te lossen'', zei hij in een interview met persbureau Bloomberg.

Momenteel nemen afgevaardigden van de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het IMF de financiën van Griekenland onder de loep, om vervolgens te beslissen of de vijfde storting van het totale krediet van 110 miljard euro naar het noodlijdende land wordt overgemaakt. Het IMF draagt in juni 3,3 miljard euro bij aan de totale lening van 12 miljard euro.

De Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker, die tevens voorzitter is van de eurogroep, zei donderdag dat Griekenland kans loopt om de volgende storting mis te lopen als het land niet kan garanderen de lening binnen twaalf maanden terug te betalen.

Spaarzame landen

,,De export trekt aan, wat een positief punt is'', zei Wellink, die ook wees op de groei van het Griekse bruto binnenlands product in het eerste kwartaal.

Wellink zei in het interview ook dat Lex Hoogduin, de DNB-directeur die per 1 juli terugtreedt, een ,,goede kandidaat'' zou zijn voor het bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB). Hoogduin, die werd gezien als één van de belangrijkste kandidaten om Wellink op te volgen bij DNB, kondigde vorige week zijn vertrek aan toen bekend werd dat Klaas Knot de functie van president gaat vervullen.

Wellink wees op twee posten die de komende jaren vrij kunnen komen; die van de Italiaan Lorenzo Bini Smaghi en de Spanjaard Jose Manuel Gonzalez-Paramo. Eerder zei minister Jan Kees de Jager (Financiën) dat het ECB-bestuur meer leden nodig heeft van spaarzame landen zoals Duitsland en Nederland.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen