ANP20 sep '11 07:51

'Amsterdamse beurs opent in de min'

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam zal de beurs dinsdag naar verwachting lager openen. Ook de andere Europese beurzen zullen met verliezen beginnen, nadat kredietbeoordelaar Standard & Poor's de kredietwaardigheid van Italië verlaagde vanwege de slechte economische vooruitzichten en het groter dan verwachte overheidstekort.

,,De AEX zal zo'n 1 punt lager openen, maar we verwachten dat het openingsverlies nog verder op zal lopen. De Europese schuldencrisis verdiept zich. De verlaging van de kredietstatus van Italië en een bericht dat de Bank of China enige valutalijnen met Europese banken heeft opgeschort zetten de stemming onder druk'', aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

Griekenland liet maandagavond na afloop van het overleg met vertegenwoordigers van de Europese Commissie, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Centrale Bank (ECB), de zogenoemde trojka, weten dat de gesprekken ,,productief en inhoudelijk'' waren geweest. Het overleg zal dinsdagavond worden voortgezet.

Referendum

De Griekse krant Kathimerini schreef dinsdag dat Griekenland mogelijk een referendum zal houden over het al dan niet lid blijven van de eurozone. Volgens de krant hoopt premier George Papandreou dat zijn socialistische regering met de uitslag een nieuw mandaat te krijgen om bezuinigingen door te voeren.

In Azië lieten de belangrijkste beurzen een gemengd beeld zien. De stemming werd gedrukt door de verlaging van de kredietstatus van Italië. In Tokio, waar beleggers terugkeerden na een lang weekeinde, stond de Nikkei vlak voor de slotbel 1,7 procent lager.

Uitbetaling nabij

Op Wall Street sloten de beurzen maandag lager door de zorgen over de Griekse euro-crisis. De Amerikaanse graadmeters wisten de verliezen echter wat terug te dringen nadat een bron in Athene maandagavond verklaarde dat een overeenkomst over de uitbetaling van hulp aan Griekenland nabij was.

De Dow-Jonesindex eindigde uiteindelijk 0,9 procent lager op 11401,01 punten. De bredere S&P 500 daalde 1 procent tot 1204,09 punten en technologiebeursNasdaq verloor 0,4 procent tot 2612,83 punten.

Financiële aandelen

De Europese beurzen moesten maandag fors inleveren onder aanvoering van de financiële aandelen, doordat de vrees voor een Griekse wanbetaling en escalatie van de Europese schuldencrisis weer de kop opstaken.

In Amsterdam sloot de AEX-index 2,5 procent lager op 274,63 punten. De MidKap-index daalde 2,3 procent tot 468,26 punten. De beurzen van Londen, Frankfurt en Parijs verloren 2 tot 3 procent.

De euro was dinsdag voor opening van de aandelenmarkten 1,3616 dollar waard tegen 1,3635 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 85,62 dollar per vat. De prijs van Brentolie klom 0,1 procent tot 109,20 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen