Euroleiders overwegen grotere rol noodfonds
BRUSSEL (AFN) - Het noodfonds voor de euro gaat waarschijnlijk een grotere rol spelen bij het bestrijden van de schuldencrisis. Het kan straks staatsobligaties gaan opkopen van eurolanden die in een schuldencrisis zijn beland. Ook kan het fonds geld gaan uitlenen aan landen die nog niet in acute nood verkeren.
Dat staat in conceptteksten die donderdag circuleerden tijdens een top van de regeringsleiders van de 17 eurolanden in Brussel. Het noodfonds werd vorig jaar ingesteld. Het bevat in totaal 750 miljard euro, inclusief de bijdrage van het Internationaal Monetair Fonds. Tot dusver kregen Ierland en Portugal leningen uit het fonds.
Griekenland kreeg eerder al een noodlening van 110 miljard, nog voor het noodfonds bestond. Athene is daarmee echter niet uit de brand. De eurolanden praten daarom over een nieuw steunpakket voor de Grieken. Minister Jan Kees de Jager van Financiën zei kort voor de top in de Tweede Kamer dat Athene tot 2014 nog circa 90 miljard euro nodig heeft.
De Jager
Volgens De Jager ziet het er naar uit dat banken en andere private partijen een substantieel deel van dat bedrag voor hun rekening gaan nemen. Nederland en Duitsland hebben dat steeds geëist. Tijdens een ontmoeting met de Duitse bondskanselier Angela Merkel woensdagavond is ook de Franse president Nicolas Sarkozy overstag gegaan, aldus De Jager.
Frankrijk was tot dusver huiverig voor druk op de banken om mee te betalen aan het nieuwe Griekse hulpprogramma. Op de financiële markten zou dat als wanbetaling worden gezien. Maar volgens De Jager is dat laatste mogelijk niet te vermijden.
Frankrijk
Frankrijk zou ook bereid zijn om eurolanden die zich niet aan de begrotingsregels houden, strenger aan te pakken. Ook daarover stribbelde Parijs nog tegen.
Het is nog onduidelijk of de regeringsleiders van de eurolanden er donderdag uitkomen. Premier Mark Rutte noemde het voor het begin van de top ,,heel belangrijk dat we een heel eind komen''. Ook Merkel liet zich hoopvol uit.
Maar volgens ingewijden was er aan het eind van de middag nog geen doorbraak in zicht. De eurolanden ruziën al weken over nieuwe steun aan Griekenland. Hun verdeeldheid heeft tot grote onrust op de financiële markten geleid.