ANP22 sep '11 07:47Aangepast op 22 sep '11 08:27

'Fors lagere opening voor AEX'

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam zal de beurs donderdag naar verwachting met een fors verlies beginnen. Ook de andere Europese beurzen zullen lager openen in navolging van de stevige verliezen op Wall Street. Beleggers maken zich zorgen om de sombere economische vooruitzichten die de Amerikaanse centrale bank woensdagavond gaf.

,,De AEX zal zo'n 6 tot 8 punten lager openen, ofwel zo'n 2 tot 3 procent. We gaan de dieptepunten weer op zoeken in navolging van de verliezen op Wall Street en in Azië. De Fed kwam met te weinig en te laat en ziet significante neerwaartse risico's voor de economie. Daarnaast zorgt de ratingverlaging van een aantal grote Amerikaanse banken voor onrust'', aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

In Amsterdam liet technisch dienstverlener Imtech donderdag weten het resterende belang van 50 procent in haar Aziatische ICT-dochteronderneming F&M Asia te hebben overgenomen. Fietsenfabrikant Accell kondigde aan niet van plan te zijn een bod uit te brengen op zijn Duitse branchegenoot Derby Cycle.

Beurzen New York

De beurzen in New York sloten woensdag met zware verliezen. De bekendmaking van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, om langlopende staatsleningen te kopen, kwam niet als een verrassing. De sombere opmerkingen van de Fed over de economie maakten beleggers echter ongerust.

De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot met een verlies van 2,5 procent op 11.124,84 punten. De brede S&P 500 daalde 2,9 procent tot 1166,76 punten en technologiebeurs Nasdaq zakte 2 procent tot 2538,19 punten.

Fed

De Fed liet weten tot eind juni 2012 voor 400 miljard dollar aan langlopende leningen te kopen en voor een vergelijkbaar bedrag aan kortlopende staatsobligaties te verkopen. Hierdoor moet de langlopende rente verder worden verlaagd.

De centrale bank zei verder dat de groei van de Amerikaanse economie zwak blijft, dat de werkloosheid slechts langzaam zal dalen en dat er ,,significante risico's'' voor de economische vooruitblik zijn.

Nikkei

In het Verre Oosten gingen de belangrijkste beurzen donderdag al fors omlaag. In Tokio sloot de Nikkei 2,1 procent lager.

De Europese beurzen eindigden woensdag met stevige verliezen. De AEX-index in Amsterdam sloot 1,4 procent in de min op 275,68 punten. De MidKap-index eindigde 0,8 procent lager op 466,97 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt leden verliezen van 1,4 tot 2,5 procent.

De euro was donderdag voorbeurs 1,3536 dollar waard tegen 1,3730 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 2 procent tot 84,16 dollar per vat. De prijs van Brentolie zakte 1,6 tot 108,63 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen