ANP17 jun '11 12:05Aangepast op 17 jun '11 13:11

Beurzen klaren op

AMSTERDAM (ANP) - De stemming op de Europese beurzen klaarde vrijdagmiddag, na een negatieve ochtend, weer op. Opmerkingen van de Franse president Nicolas Sarkozy gaven beleggers hoop dat er op korte termijn een beslissing wordt genomen over de schuldenproblematiek van Griekenland.

De AEX-index in Amsterdam noteerde rond 12.55 uur 0,5 procent hoger op 333,86 punten. De MidKap steeg 0,1 procent tot 598,46 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt gingen tot 0,9 procent omhoog. Londen stond 0,2 procent in de plus.

Na een ontmoeting met de Duitse bondskanselier Angela Merkel zei Sarkozy dat er ,,geen tijd te verliezen'' was om een akkoord te sluiten over verdere hulp aan Griekenland. Mogelijk zijn Sarkozy en Merkel het er over eens geworden dat er uiterlijk in juli daarover een beslissing moet worden genomen. Beleggers reageerden positief op mogelijke duidelijkheid over de problematiek.

Relativiteit

Beleggingsadviseur Sijmen Plomp van Hof Hoorneman Bankiers relativeerde vrijdag de problemen van Griekenland. ,,De afgelopen 500 jaar zijn er maar twee landen geweest in Europa die altijd aan hun verplichtingen hebben voldaan, Nederland en Zwitserland. De rest heeft een of andere vorm van 'default' gehad. Het is dus niets nieuws. De omvang wel.''

ING was vrijdag een van de positieve uitschieters op het Damrak. Het aandeel stond in de belangstelling na de bekendmaking van de verkoop van de Amerikaanse dochteronderneming ING Direct USA.

'Prima deal'

Het nieuws van ING is volgens Plomp een 'prima deal'. ING verkoopt ING Direct USA voor 9 miljard dollar (6,3 miljard euro) aan Capitol One Financial Corporation. ING ontvangt 6,2 miljard dollar in contanten en krijgt een belang in Capital One van 9,9 procent ter waarde van 2,8 miljard dollar. Analisten toonden zich redelijk tevreden over de deal. Beleggers zetten het aandeel 3,2 procent hoger.

Behalve ING was er vrijdag weinig bedrijfsnieuws. TNT Express ging scherp omlaag. De bank Goldman Sachs verlaagde het advies voor TNT Express. Het aandeel verloor 3,4 procent. De Britse bank Barclays meldde het aandeel te gaan volgen met een 'overweight'-advies.

Euro

De euro noteerde 1,4290 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen op donderdag was dat nog 1,4150 dollar.

De prijs van ruwe Amerikaanse olie daalde 1,2 procent tot 93,80 dollar. Brentolie zakte 0,6 procent tot 113,38 dollar.

Gerelateerde artikelen