ANP30 dec '11 11:48Aangepast op 30 dec '11 13:51

Beurzen bewegen amper op laatste dag 2011

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen kwamen vrijdag nauwelijks van hun plaats. De volumes waren op de laatste handelsdag van 2011 zeer laag. De Europese graadmeters stevenen af op het slechtste beursjaar sinds 2008.

,,We kabbelen rustig het jaar uit. Er gebeurt heel weinig op de beurs en de markt is vreselijk dun. Er staan ook geen macrocijfers op het programma die nog voor enige beweging zouden kunnen zorgen. De euro blijft onder de 1,30 dollar en gaat daarmee voorzichtig het nieuwe jaar in. De crisis is nog lang niet opgelost en zal naar verwachting ook in 2012 de stemming gaan bepalen'', aldus vermogensbeheerder Jan Wilpshaar van Hof Hoorneman Bankiers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel vlak op 310,88 punten. De MidKap-index won 0,3 procent tot 465,23 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt klommen tot 0,2 procent. Londen verloor 0,4 procent.

Onder controle

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble gaf in een interview met zakenkrant Handelsblatt aan dat de Europese schuldencrisis volgens hem binnen een jaar onder controle is. Het uiteenvallen van de euro is uitgesloten, stelde hij. ,,Ik denk dat we de komende 12 maanden zo vergevorderd zijn dat we het besmettingsrisico onder controle hebben en de eurozone is gestabiliseerd.''

Uit cijfers van de Europese Centrale Bank (ECB) bleek vrijdag opnieuw dat het onderlinge vertrouwen tussen de Europese banken nog altijd ver te zoeken is. De banken parkeerden donderdag 445,7 miljard euro bij het nachtloket van de centrale bank. In de eerste 7 maanden van 2011 waren de deposito's van de banken slechts op enkele dagen groter dan 100 miljard euro. Sinds de escalatie van de schuldencrisis in augustus zijn de dagen waarop er minder dan 100 miljard euro bij de ECB wordt weggezet echter de uitzondering.

TomTom

In de AEX voerde navigatiebedrijf TomTom, een van de grootste dalers dit jaar, de verliezers aan met een min van 0,8 procent. Postbedrijf PostNL was de sterkste stijger met een winst van 2,6 procent.

In de MidKap was vastgoedfonds Europcommercial Properties de grootste daler met een verlies van 1 procent. Buizenfabrikant Wavin boekte met 1,3 procent de sterkste winst onder de middelgrote fondsen.

AMT

In de SmallCap-index steeg Amsterdam Molecular Therapeutics (AMT) ruim 13 procent. Het biotechnologiebedrijf heeft 2,5 miljoen euro opgehaald met de plaatsing van nieuwe aandelen bij 3 bestaande aandeelhouders. Het eigen vermogen van de onderneming blijft ondanks de emissie negatief. De opbrengst geeft AMT meer flexibiliteit bij het onderzoeken van zijn strategische opties.

De euro was 1,2925 dollar waard, tegen 1,2915 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 99,75 dollar per vat. De prijs van Brentolie zakte met 0,4 procent tot 107,62 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen