ANP27 mei '11 12:15Aangepast op 27 mei '11 16:45

'Staakt-het-vuren in Sanaa'

SANAA (ANP) - Na vier dagen van bloedige gevechten in de Jemenitische hoofdstad Sanaa is er vrijdag een staakt-het-vuren tot stand gekomen. Dit zei de leider van een van de invloedrijkste en best bewapende stammencoalities van Jemen, Sadeq al-Ahmar. Hij is een leider van het stammenverbond van de Hashid.

Zijn getrouwen leverden slag met eenheden die trouw zijn aan president Ali Abdullah Saleh, die al 33 jaar aan de macht is en door veel van de Hashid lang werd gesteund. De stad was vrijdag veel kalmer dan de voorgaande dagen, bevestigden ooggetuigen.

Bij de gevechten van de afgelopen dagen zijn naar schatting honderd doden gevallen en stevende het straatarme land van 20 miljoen inwoners en 60 miljoen vuurwapens af op een burgeroorlog. Al-Ahmar sprak zijn aanhang toe en dreigde wel weer naar de wapens te grijpen, wanneer dat nodig blijkt. Saleh beloofde een akkoord met de oppositie te tekenen over zijn snelle aftreden, maar hij zag daar afgelopen weekeinde toch weer op het laatste moment van af.

Luchtmacht

Vrijdag bombardeerde de luchtmacht, die onder bevel staat van een halfbroer van Saleh, een militaire basis buiten de hoofdstad. Die was ingenomen door een opstandig stamhoofd met zijn strijders. De basis was voor diens aanval in handen van de Revolutionaire Garde, een belangrijk onderdeel van de strijdkrachten, dat wordt aangevoerd door een zoon van Saleh.

Het stamhoofd was naar verluidt op weg naar Sanaa om met de strijders van de clan van al-Ahmar mee te vechten tegen Saleh. Indien de Hashid uit de bergen van het noorden en noordwesten van het land eensgezind zouden worden, en ze samen optrekken tegen Saleh, kunnen ze volgens waarnemers een enorme strijdmacht vormen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen