ANP7 dec '11 15:09

Europa hoopt op top schoon schip te maken

BRUSSEL (AFN) - Aan het einde van het jaar wil iedereen schoon schip maken om fris het nieuwe jaar in te gaan. Zo ook Europa. Het moet af van de schuldencrisis die als een molensteen om de nek van de Europese landen hangt. Donderdag en vrijdag zullen de regeringsleiders van de 27 EU-landen er alles aan doen om spijkers met koppen te slaan.

Ook is de druk van buitenaf op de 27 EU-landen verder toegenomen. Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s waarschuwde 15 eurolanden voor een verlaging van hun kredietwaardigheid. De rating van het tijdelijke noodfonds EFSF staat eveneens onder druk. Minister Jan Kees de Jager van Financiën noemde de waarschuwing ,,een steuntje in de rug’’ om in Brussel tijdens de top de knoop door te hakken over de aanpak van de schuldencrisis.

Allereerst zal overeenstemming moeten komen over een substantieel vangnet voor landen die in de problemen zijn of raken. Het EFSF is te klein om grote economieën als Italië en Spanje te helpen. Het permanente noodfonds (het ESM), dat voor 2013 was gepland, moet volgens onderhandelaars versneld worden ingevoerd. De rol van het Internationaal Monetair Fonds bij deze fondsen moet fors worden uitgebreid, menen sommigen.

Discussie

Daarnaast moet voor de lange termijn worden gezorgd dat een dergelijke crisis niet meer voor kan komen. De eurolanden zijn het wel overwegend eens dat er strengere begrotingsdiscipline moet zijn, maar de uitwerking hiervan is nog onderwerp van discussie. Want moeten er automatische sancties komen voor landen die de regels overtreden of volstaat het elkaar scherp in de gaten houden en elkaar aanspreken op wangedrag?

Voor dat eerste, waar de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy voor zullen pleiten, is een ingrijpende wijziging van het Europees Verdrag nodig, zo meent EU-president Herman Van Rompuy. Dit is een tijdrovend proces omdat een dergelijke verandering door alle landen geratificeerd moet worden.

Gedragswijziging

De voorstellen voor automatische sancties komen uitgerekend van landen die als eerste enkele jaren geleden zelf de begrotingsafspraken schonden. Bovendien wilden de landen een jaar geleden niets van dergelijke voorstellen weten. Het is duidelijk dat de voortdurende crisis en het uitblijven van een oplossing ook regeringsleiders niet ongevoelig maakt voor een gedragswijziging.

Zij zijn gewaarschuwd. Verscheidene leiders moesten de laatste tijd plaatsmaken wegens de crisis. Op het Brusselse internationale toneel zullen de nieuwe leiders van Spanje, Italië en Griekenland donderdag hun opwachting maken. Daarnaast zal ook de kersverse Belgische premier, Elio Di Rupo, kennis maken met zijn Europese collega’s.

Gerelateerde artikelen